Sestavine

  • 600 g krompirja
  • 2 stroka česna
  • 100 g rdeče čebule
  • 100 g kislih kumaric
  • 400 g mrzle svinjske pečenke
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1 žlička majarona
  • mleta kumina po okusu
  • 4 žlice arašidovega ali repičnega olja
  • sol, poper

Uvod

Kajne, da je pražen krompir včasih boljši od zrezka … Ali pa je želja po praženem krompirju večja od zaloge mesa v hladilniku … Pražen krompir kot samostojna jed, torej! A, seveda, ne brez mesa. Če pa gresta tako dobro skupaj.

Gre pravzaprav za ostanke. Čeprav, pozor, to ne pomeni, da lahko krompir ostane! Pražen krompir se pogreva le takrat, ko se ”tensta”. Zato pa se mu tako tudi reče, torej v domači gostilni, v velikem loncu, za nedeljsko kosilo, ko ga pristavijo dopoldan, potem pa je najboljši za zadnjega gosta. Doma pa se krompirjev praženec naredi vedno svež, a tako, da se krompir skuha že zjutraj, med praženjem pa se ga potem izboljša z ostanki od včerajšnje, na primer, svinjske pečenke. Torej je to jed za ponedeljek.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 574 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Renski rizling 2012, Ducal
 
Postopek
1

Krompir skuhamo do mehkega v lupini in ga temeljito ohladimo (lahko ga skuhamo dan prej). Olupljeno čebulo narežemo na kolobarje, česen na tanke rezine in kumarice na trakove. Svinjsko pečenko najprej narežemo na tanke rezine, nato pa na 3 cm velike kose.

2

Krompir olupimo in narežemo na 5 mm debele rezine. V veliki ponvi segrejemo olje in narezani krompir zlato rjavo opražimo ter solimo. Poberemo ga iz ponve na večji krožnik.

3

V ponev stresemo čebulo, jo malce opražimo in dodamo česen ter meso. Pražimo nekaj minut, dodamo še krompir in kumarice ter vse skupaj segrejemo. Začinimo s soljo, poprom, kumino in majaronom. Pred serviranjem potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Oceni
1234