Sestavine

  • 600 g krompirja
  • 300 g pastinaka
  • 100 g cheddar sira
  • 80 g masla
  • 3 žlice mleka
  • muškatni orešček
  • 400 g fileja polenovke
  • 400 g kozic
  • 200 ml suhega belega vina
  • 600 ml zelenjavnega fonda
  • 100 g dimljene postrvi
  • 30 g moke
  • 200 ml mleka
  • 2 žlici zrnate gorčice
  • 2 žlici limonovega soka
  • črni poper
  • 200 g majhnih šampinjonov
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica narezanega kopra
  • 2 žlici olja
  • 1 žlička naribane limonove lupine

Uvod

Ko na dno keramične posode zložiš dišečo lepoto polenovke, postrvi in kozic, zaradi tega potem tistih 25 minut, ki na uri sekundirajo pečici, povzročijo takšno hrepenenje, da opozorilo, počakaj vsaj pet minut, ne pozdravi spečenih ustnic. Pita, ki spodaj nima testa, zgoraj pa ima le hrustljavo barvo, je prekratek čas lepa in predolgo prevroča, zato sploh ne opaziš, kako se žareče zapečeni krompirjev pire tako hitro spremeni v zmešano gmoto, ki pa v sebi skriva vodne dobrote. Bešamel je pač tista močnata omaka, ki ni nikoli lepa, je pa vedno koristna, ko je potrebno kaj sočno zapeči.

Toda, ko le uspeš popihati in počakati, pa kaj, če ni več lepo, saj je zato res dobro. In prav takšne so vedno jedi za – dušo!

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 867 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Pastinak in krompir olupimo, narežemo na kocke in kuhamo v slani vodi 25 minut. Kuhano zelenjavo dobro odcedimo in pretlačimo skozi stiskanico za krompir. V pire zamešamo 40 g masla, 3 žlice mleka, sol in nariban muškatni orešček. Na koncu vanj zamešamo še naribani sir.

2

Polenovki odstranimo vse kosti in jo narežemo na večje kose. Kozice olupimo. V ponvi zavremo vino in zelenjavni fond, dodamo narezano polenovko in kozice ter kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Ribo in kozice preložimo na krožnik, tekočino pa pokuhamo na 250 ml.

3

V kozici raztopimo 30 g masla, vmešamo moko, dolijemo pokuhani fond in preostalo mleko ter med mešanjem z metlico kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. V bešamelno omako zamešamo gorčico in limonov sok, začinimo s soljo in poprom ter pustimo rahlo ohladiti.

4

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Šampinjone prerežemo na polovice. V ponvi segrejemo olje in jih pražimo na močni temperaturi 5 minut. Dodamo česen, ga rahlo opražimo in vse skupaj začinimo s soljo in poprom.

5

Kuhano polenovko natrgamo na manjše kose in jo skupaj s kozicami in pečenimi gobami naložimo v posodo za narastke. Potresemo z natrgano dimljeno postrvjo, koprom in limonovo lupino. Prelijemo z bešamelno omako in nato po vrhu porazdelimo krompirjev pire. Z žlico ga poravnamo in potresemo s kosmiči preostalega masla.

6

Pito pečemo v sredini pečice 35 do 40 minut oz. da se krompir zapeče. Pečeno pito vzamemo iz pečice, pustimo stati 5 minut in serviramo.

Oceni
1234