Sestavine

  • 100 g šalotke
  • 200 g korenja
  • 2 majhna gomolja koromača
  • 400 g salsiccia klobase (ali pečenice)
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 200 ml belega vina
  • 300 ml zelenjavne juhe
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 lovorov list
  • 4 večje artičoke
  • 1 limona
  • 4 stroki česna
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • sol poper
  • 350 g svežih domačih testenin (krpice ali bleki)

Uvod

Pekli smo kruh, skuhali pa krpice … Ker je bil kruh iz kislega testa, nam je bilo škoda zavreči droži, ko smo jih pridno hranili po formuli 1:2:2. Zato smo ostanek droži zamesili v testo za testenine, ki so bile potem tako hitro kuhane, da smo morali pohiteti in mesno omako naredili kar iz klobase. Ker smo uporabili italijansko salsiccio, ki je začinjena z janežem, smo ji zraven narezali še sladki komarček (koromač). Šlo je tako hitro, da smo se zbali, da se vam bo zdelo preveč preprosto. Zato smo za na vrh popekli še artičoke. A saj lahko krpice tudi bolj preprosto ”naredite” – iz kupljenih lazanj.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 640 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2016, Albiana
 
Postopek
1

Šalotke olupimo, prerežemo na polovico in narežemo na zelo tanke rezine. Korenje olupimo in narežemo na drobne kocke. Koromač prerežemo na polovico, izrežemo trdi kocen in narežemo na tanke trakove. Klobasi odstranimo ovoj in jo drobno razrežemo.

2

V ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo klobaso in pražimo na srednji temperaturi 5 minut oz. da rahlo porjavi. Med pečenjem jo s pomočjo kuhalnice čim bolj zdrobimo. Pečeno klobaso poberemo iz ponve na krožnik.

3

V ponev nato stresemo šalotko in pražimo 2 minuti. Dodamo korenje in koromač, pražimo 5 minut in vmešamo paradižnikovo mezgo. Dolijemo vino in juho, zavremo in kuhamo pokrito 15 minut.

4

Artičoke očistimo in prerežemo na polovico. Odstranimo seno v sredini in vsako polovice narežemo na štiri dele. Takoj jih stresemo v skodelo z mrzlo vodo, kateri smo dodali limonovo sok.

5

Pred pečenjem jih odcedimo na kuhinjskem papirju. Česen olupimo in vsak strok pritisnemo z nožem, da poči. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje, vanjo stresemo narezane artičoke in česen ter pražimo na srednji temperaturi 10 do 15 minut. Na koncu začinimo s soljo in poprom.

6

V zelenjavno omako zamešamo pečeno klobaso in vse skupaj kuhamo na srednji temperaturi še 10 minut. Testenine skuhamo v vreli slani vodi in jih odcedimo ter pri tem shranimo malo vode od kuhanja.

7

V ponev z zelenjavo in klobaso stresemo odcejene testenine, po potrebi dodamo vodo od kuhanja in vse skupaj premešamo. Na ogrete krožnike naložimo testenine in pečene artičoke ter potresemo s peteršiljem.

Oceni
1234