Sestavine

  • 1 kozarec zelenjavnega raguja s šampinjoni
  • 8 listov lazanje
  • 30 g masla
  • 25 g moke
  • 500 ml mleka
  • 200 ml zelenjavne juhe
  • 1 žlička muškatnega cveta (macis)
  • sol, sveže mleti poper
  • 50 g naribanega parmezana
  • šopek bazilike

Uvod

To je skoraj klasični recept za lazanjo, toda s podpisom muškatnega cveta (macis, lupina muškatnega oreščka) in vloženim delom (vsa zelenjavna je zrezana na drobne kocke), ki se obrestuje z zalogo. Ne zamrzujte, temveč vlagajte! In razdelite! Kar trikrat.

Prvič teran. Pol buteljke v ragu, pol pa v kozarce. Drugič ragu. Tretjino v lazanjo, vse kar ostane, pa vroče vložite v kozarce, kjer bo počakalo (do 3 mesece) na nove kuharske podvige. In tretjič, v raznolikost. Z enim ragujem boste po lazanji čez teden dni naredili še špagete z zelenjavnim ragujem, naslednji mesec zelenjavni ragu z zapečenim pire krompirjem, še mesec pozneje bo zelenjavni ragu priloga k stejku, in če ga bo še kaj ostalo, bo tretji mesec spet čas za lazanjo. Režete enkrat, uživate velikokrat....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 560 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Teran 2013, Emil Tavčar
 
Postopek
1

V kozici segrejemo maslo, dodamo moko in pražimo na majhni temperaturi 2 minuti. Zalijemo z juho in mlekom, ponovno zavremo in med stalnim mešanjem kuhamo na majhni temperaturi 30 minut. Muškatni cvet drobno zmeljemo v možnarju in dodamo omaki. Na koncu jo solimo in popramo.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Zelenjavni ragu stresemo v lonec in ga rahlo segrejemo. Model za narastke (20 x 20 cm) namastimo. Baziliko drobno sesekljamo in zamešamo v zelenjavni ragu.

3

V model damo najprej nekaj žlic bešamelne omake, nanjo položimo dva lista lazanje, jih premažemo s tretjino raguja, prelijem z malce bešamelne omake, potresemo s četrtino parmezana in pokrijemo z listoma lazanje. Postopek ponovimo še dvakrat, zgornja plast je bešamlena omaka, ki jo tememeljto potresemo s preostalim parmezanom.

4

Lazanjo postavimo v ogreto pečico na drugo rešetko od spodaj in pečemo 20 minut. Nato zvišamo temperaturo na 200 stopinj, lazanjo prestavimo v sredino pečice in pečemo še 10 minut. Pečeno lazanjo pustimo stati 5 minut, nato jo serviramo.

Oceni
1234