Sestavine

  • 800 g očiščenih lignjev
  • 3 stroki česna
  • 3 majhne šalotke
  • 1 gomolj koromača (ca. 450 g)
  • 70 g sušenih paradižnikov iz olja
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 1 žlička koromačevih semen
  • sol kajenski poper
  • 1 žlica limonovega soka
  • oljčno olje z limono Jenko
  • sveži koper

Uvod

Jutro se začne na zadnji strani Dela, levo zgoraj. Najnovejša statistika. Vedno znova napeto pogledam, ali v naslovu piše: ”Lignji.” Pravzaprav me je strah, da bomo izvedeli, da nismo narod praženega krompirja, temveč praženih lignjev. Le zakaj se enim reče pariški, drugim tržaški, če pa so vsi predvsem - slovenski? Najbolj pogosti ”tris” na jedilnikih slovenskih gostiln je namreč: lignji, ocvrti, praženi, na žaru.

Zato tudi v Šoli okusov ne manjka lignjev … Le da pri nas niso v jajčni obleki, s tatarsko ali česnovo omako in tudi ne polnjeni z razkuhanim rižem in žarkim pršutom.

Tukaj so z rimskimi njoki. Ti bodo prihodnjič veseli tudi kakšne bolj mesne omake, tokrat pa se njihov gratinirani parmezan (umami!) lepo ujema s sladkostjo sušenih paradižnikov in koromača. Toda piko na i lignjem vseeno dajo koromačeva semena....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 480 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Zeleni sauvignon 2012, Kabaj
 
Postopek
1

Lignje dobro osušimo s kuhinjskim papirjem in narežemo na 1 cm debele kolobarje. Česen drobno sesekljamo. Šalotko narežemo na tanke kolobarje. Koromaču izrežemo trdi kocen in narežemo na majhne kocke. Paradižnike odcedimo in narežemo na trakove.

2

V litoželezni ali navadni ponvi segrejemo 4 žlice olja in stekleno opražimo šalotko. Dodamo česen, narezani koromač in koromačeva semena ter pražimo na srednji temperaturi 5 minut. Začinimo s soljo in kajenskim poprom.

3

V ponev stresemo narezane lignje in paradižnike ter pražimo na močnejši temperaturi 5 do 7 minut. Po potrebi še solimo in pokapljamo z limonovim sokom. Pred serviranjem lignje potresemo z narezanim koprom in pokapljamo z oljnim oljem z limono. Zraven ponudimo rimske njoke.

Oceni