Sestavine

  • 500 g jadranskih lignjev
  • 200 g belušev
  • šopek mlade čebule
  • oljčno olje
  • yuzu sok
  • sol, poper
  • timijan in origano
  • domača majoneza

Uvod

Ne goveja juha, ne dunajski zrezek in ne pohana kura … Tudi ne čevapčiči, pizza ali steak. Slovenska nacionalna jed so lignji! Vsaj sodeč po njihovi ponudbi in potrošnji v naših gostilnah. In to kljub temu, da so indonezijski lignji še slabši od piščančjih čevapov, gumijastih halo pic in pregrešno dragih neodležanih stejkov.

Toda lignji so lahko tudi zelo dobri. A le, če niso s tekočega gostilniškega traku. Zato je lignje potrebno pripraviti doma, pa čeprav tudi to pomeni, da so odmrznjeni. Toda doma ne zamrzujemo indonezijskih, temveč jadranske, in doma jih ne prelivamo s česnom v žarkem olju. Rezultat: jadranski lignji na žaru, z domačo majonezo, mlado čebulo, beluši in zeliščnim prelivom olivnega olja in yuzu soka.

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Zelen 2018, Burja Estate
 
Postopek
1

Lignje očistimo in obrišemo do suhega s kuhinjskim papirjem. Beluše olupimo in narežemo na 4 cm dolge kose. Mlado čebulo narežemo na poljubno velike kose. Zmešamo 2 žlici oljčnega olja, sesekljana zelišča, žlico yuzu soka (ali limonovega soka), sol in poper.

2

Žar segrejemo in nanj postavimo litoželezno ponev. V 2 žlicah olja opražimo beluše in mlado čebulo ter solimo in popramo.

3

Lignje najprej opečemo na rešetki, nato jih stresemo v ponev k zelenjavi in prelijemo z zeliščnim oljem. Rezine francoza opečemo na rešetki in premažemo z domačo majonezo ali aiolijem.

Oceni
1234