Sestavine

  • 4 veliki lignji
  • 4 večji čvrsti krompirji
  • 1 koromač
  • 1 podolgovata rdeča paprika
  • 1 srednje veliki por
  • 3 vejice rožmarina
  • 6 žlic olivnega olja
  • sol
  • sesekljani peteršilj

Uvod

Kriv je bil pravzaprav ekonom lonec. To je tisti lonec na pritisk, ki so ga takrat, ko so nam še starši kuhali, vsi imeli. Potem je pa nekaj kuhinj eksplodiralo in jih imajo zdaj le še podstrešja. A PC (pressure cooker) lonci spet prihajajo! Z boljšimi varnostnimi ventili, seveda.

Torej, opazil ga je v diskontni trgovini, za takšno ceno, da se ji ni mogel upreti. A ga doma ni pričakal aplavz. ”Še en lonec?” se je zgrozila. ”Že, toda ta je hiter,” se je uprl. ”Od kdaj pa je hitro v kuhinji dobro?” je dobil, kar je iskal.

Potreben je bil dokaz! In je zato skuhal toliko - in tako hitro, v 45 minutah, kar sicer traja 3 ure! - kokošje osnove, da je zmanjkalo prostora v zamrzovalniku. Zato so morali zadrski lignji z veliko zimske zelenjave v lonec, katerega odlika pa je počasnost! ”Odlični so,” ga je pohvalila, a še dodala: ”Zato, ker so se tako dolgo dušili pod pokrovom v pečici!”

Ker si je še naložila, je izkoristil njena polna usta za svoj sklepni komentar: ”A če ne bi bilo novega lonca, se ne bi spomnil na tega starega …”...

  • Kategorija: On zanjo
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
  • Priporočeno vino: penina Gordia, brut nature
 
Postopek
1

Pečico je segrel na 180 stopinj. Lignje je očistil in osušil s kuhinjskim papirjem. Krompir je olupil in narezal na 5 mm tanke rezine. Koromač je prerezal na polovico, izrezal trdi kocen in ga narezal na 1 cm debele rezine.

2

Papriko je po dolgem razpolovil, odstranil semenje in jo narezal na kolobarje. Por je očistil in narezal na 1 cm velike kolobarje.

3

Litoželezno posodo je namastil z dvema žlicama olja ter vanjo po plasteh naložil krompir, koromač, papriko, por in paradižničke. Zelenjavo je posolil in pokapljaj s 3 žlicami olja. Na vrh je položil lignje, jih prelil s preostalim oljem in dodal še rožmarin.

4

Posodo je pokril in postavil v pečico na spodnjo rešetko za 30 minut. Nato je posodo odkril, zvišal temperaturo na 210 stopinj ter pekel še 15 do 20 minut, da so lignji rahlo porjaveli. Pred serviranjem je lignje potresel s peteršiljem.

Oceni
1234