Sestavine

  • 1 limeta
  • 1 list želatine
  • 450 g grškega jogurta
  • 70 g bele čokolade
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 200 g kumkvatov
  • 150 g sladkorja
  • 7 žlic mangovega pireja
  • 1 žlička jedilnega škroba
  • 100 g masla
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 150 g moke
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 50 g kokosovih kosmičev
  • sol

Uvod

Limete, kumkvati, bela čokolada, mangov pire, kokosovi kosmiči so sestavine, ki ne sodijo v poglavje ”vedno na zalogi”. Ko k temu dodamo še strjevanje kreme s pomočjo želatine, zgoščevanje omake s pomočjo škroba in pečenje drobljenca v pečici, ostane korajžnih le malo kuharskih junakov. Toda ravno ta recept je dokaz, da se v kuhinji velikokrat prehitro prestrašimo in zaradi tega ponavljamo vedno ene in iste recepte, uporabljamo ene in iste sestavine, poznamo le najbolj osnovne kuharske tehnike.

Čisto preprosto je! Vse te ”nenavadne” sestavine se dobijo v vsaki trgovini, vse te ”nove” kuharske postopke je potrebno enkrat preizkusiti, da naredite mojstrski izpit, in tega recepta se je potrebno lotiti zato, da ne bosta za sladico vedno le puding (iz vrečke) ali sladoled (iz trgovine)....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 487 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut (+ 6 ur za hlajenje)
 
Postopek
1

Lupino limete nastrgamo in stisnemo sok. Želatino namočimo v mrzli vodi. Čokolado drobno narežemo in jo v majhnem lončku raztopimo nad soparo. Gladko razmešamo jogurt, sladkor v prahu in limetino lupinico. Tri žlice limetinega soka segrejemo v kozici. Želatino ožmemo in raztopimo v limetinem soku. Zamešamo jo v jogurtovo kremo, z njo napolnimo servirne kozarce in jih postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur.

2

Kumkvate prerežemo na polovico in odstranimo pečke. Zavremo 200 ml vode in 100 g sladkorja, kuhamo do sirupa, dodamo kumkvate in kuhamo na majhnem ognju 5 minut. Kumkvate stresemo na cedilo in pri tem shranimo 100 ml tekočine. Vanjo zamešamo mangov pire, zavremo in omako zgostimo z jedilnim škrobom. Na koncu v omako zamešamo še kumkvat ter vse skupaj ohladimo.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač obložimo s peki papirjem. Maslo, pecilni prašek, moko, vaniljev sladkor, preostali sladkor, ščepec soli in kokosove kosmiče hitro zgnetemo v testo. Nato ga med dlanmi nadrobimo v večje drobtine, stresemo na pekač in pečemo v sredini pečice 12 do 15 minut oz. do zlato rjave barve. Kokosov drobljenec ohladimo.

4

Pred serviranjem na jogurtovo kremo porazdelimo kumkvate z omako in potresemo s kokosovim drobljencem.

Oceni
1234