Sestavine

  • 4 bio limone
  • 250 g sladkorja
  • 3 listi želatine
  • 3 jajca
  • 120 ml sladke smetane
  • 200 g polnomastne skute (30 do 40 %)
  • sveža melisa

Uvod

Imate radi sladko? Če se je našel kdo, ki je odgovoril z ne, je le zato, ker se žrtvuje … Vsi imamo radi sladko, a hkrati imamo vsi zaradi sladkega vsaj malo slabe vesti. A ne redi le sladko! Oziroma, nič ne redi, če je prave mere in v pravi kombinaciji. In redi vse, česar pojemo preveč in nepravilno. Redi tisto, kar le poteši. Ne redi tisto, kar le osreči! Zato mora biti na koncu dobrega obeda, da se nam dobra volja spremeni še v srečo, nekaj sladkega.

Da bo slaba vest manjša in učinek še bolj srečen, se boste v tem receptu naučili, kako je tudi kislo lahko sladko (in obratno), pa še kako se kandirajo limone, kar vam bo še velikokrat prišlo prav.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 426 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje preko noči)
 
Postopek
1

1 limono narežemo povprek na 4 mm debele rezine. V manjšem loncu zavremo vodo, vanjo stresemo limonove rezine in kuhamo 20 minut. S penavko rezine poberemo iz vode in pustimo dobro odcediti.

2

V loncu zavremo 150 g sladkorja in 200 ml vode, dodamo odcejene rezine in kuhamo na majhni temperaturi 1 uro. Naložimo jih na kuhinjsko rešetko in pustimo, da se sušijo preko noči.

3

Želatino namočimo v mrzli vodi. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Nastrgamo 2 žlički limonove lupinice, nato limone stisnemo in odmerimo 100 ml soka. V skledi zmešamo limonov sok, rumenjake in 40 g sladkorja ter jo postavimo na soparo. Z metlico stepamo toliko časa, da dobimo gosto kremo. V toplo kremo zamešamo ožeto želatino in jo raztopimo.

4

Beljake, ščepec soli in preostali sladkor stepemo v kremasti sneg. Sladko smetano trdo stepemo.

5

V mlačno jajčno kremo zamešamo skuto in malce počakamo, da se prične krema strjevati. Vanjo nato zamešamo sneg beljakov in stepeno smetano. S kremo napolnimo servirne kozarce in jih postavimo v hladilnik preko noči.

6

Kozarce vzamemo iz hladilnika 10 minut pred serviranjem. Okrasimo z lističi melise in kandirano limono ter po želji zraven postrežemo mafin s kokosom.

Oceni
1234 (1 votes, average: 4,00 out of 4)