Sestavine

  • 200 g moke
  • 30 g mletih olupljenih mandljev
  • 40 g rjavega sladkorja
  • 40 g stopljenega masla
  • sol
  • 40 g amaretti piškotov
  • 40 g drobtin
  • 70 g cantuccini piškotov
  • 60 g mehkega masla
  • 4 velika kiselkasta jabolka
  • limonov sok
  • 100 g marcipanove mase
  • 2 veliki jajci
  • 120 g sladkorja
  • 1/2 žličke mlete bourbonske vanilije
  • 1/2 žličke limonove lupine v prahu
  • 125 ml mleka
  • 60 g rjavega stopljenega masla
  • 1 in 1/2 žličke pecilnega praška
  • 70 g svežih brusnic

Uvod

Jabolčna pita, pozimi, ko ni toliko drugega svežega sadja, reši veliko pustih popoldnevov, ki jih čaj sicer lepo pogreje, a med v njem ni dovolj, da bi jih tudi posladkal. Zato je odgovor na vprašanje: ”Kaj naj spečem?”, tolikokrat enak. Saj so jabolka so v ozimnici, recept za pito pa je v vsaki gospodinjini doti.

Torej smo tudi v Šoli okusov spekli jabolčno pito. Le da smo jo, seveda, po svoje oplemenitili, z marcipanom v testu in brusnicami v jabolčnem nadevu. Če niste prehlajeni, je zato lahko čaj tudi brez medu....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 10 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

Mandlje, rjavi sladkor, 50 g moke, stopljeno maslo in ščepec soli zgnetemo v večje drobtine. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za torto (premer 26 cm) na dnu obložimo s peki papirjem.

2

Amaretti piškote in cantuccine drobno zmeljemo ter zmešamo z drobtinami, stopljenim maslom in ščepcem soli. Maso enakomerno porazdelimo po dnu modela in jo pri tem z rokami pritiskamo na dno. Model postavimo v sredino pečice za 15 minut.

3

Jabolka olupimo, razrežemo na osmine, izrežemo peške in vsako osmino po vrhu večkrat rahlo zarežemo. Pokapljamo jih z limonovim sokom, da ne porjavijo. V skledi zmešamo moko in pecilni prašek.

4

Marcipanovo maso rahlo segrejemo v mikrovalovni pečici in jo nato z jajci gladko razmešamo v mešalniku. Dodamo sladkor, bourbonsko vanilijo, limonovo lupino in ščepec soli ter penasto umešamo v mešalniku. Izmenično dodamo rjavo maslo in mleko ter na koncu gladko vmešamo še moko.

5

Na pečeno piškotno dno naložimo jabolka s prerezano stranjo navzdol, prelijemo z marcipanovim testom, potresemo z brusnicami in mandljevim drobljencem ter postavimo v pečico za 45 minut. Pečeno pito pustimo rahlo ohladiti.

Oceni