Sestavine

  • ½ kg marelic
  • 4 žlice amaretto likerja
  • ½ žličke limonovega soka
  • 50 g grobo sesekljanih praženih olupljenih lešnikov
  • 80 g masla
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 100 g moke
  • 50 g hrustljavih ovsenih kosmičev
  • ingver v prahu

Uvod

Hitro je. Pri sladicah je to pomembno, ker po pravilu jim (nam) zmanjka časa. Vseeno ni mrzlo, temveč je celo pečeno. Sladoled je za na ulico in v roko, pravi zaključek pravega obeda pa hoče še kaj več. Zato je vroče, kar iz vsake jedi naredi obred. Točno, četudi še tako diši, je najprej potrebno malo počakati (ali pa močneje popihati). Predvsem pa ni le sladko, ker je tudi kislo, in ni le nasitno, ker je pravzaprav lahko. In za takšen drobljenec ni nujno, da so vedno le marelice!

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 389 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Marelice razpolovimo, izkoščičimo in narežemo na 1 cm debele krhlje. Pokapljamo jih z likerjem in limonovim sokom, premešamo in pustimo stati 20 minut.

2

Mrzlo maslo narežemo na kocke in ga z rokami hitro zgnetemo z lešniki, sladkorjem, moko, kosmiči in ingverjem (po okusu) v zrnato testo, ki ga nato zdrobimo v drobtine velikosti graha. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

3

Ognjevarne posodice namastimo, vanje naložimo marinirane marelice in potresemo z drobtinami. Pečemo na drugi rešetki od spodaj 20 do 25 minut (do zlato rjave barve). Pustimo stati 5 minut in pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni
1234