Sestavine

  • 550 g svežih mavrahov
  • 8 jajc
  • 2 žlici sladke smetane
  • 2 žlici olivnega olja
  • 5 žlic masla
  • sesekljani peteršilj
  • sol
  • sveže mleti poper
  • 4 žlice madeire
  • solni cvet
  • čilijev poper (Piment d'Espelette)
  • narezani drobnjak

Uvod

Velja za vse gozdne gobe, a za smrčke oziroma mavrahe, ki niso ravno pogosti ”ulov”, še toliko bolj. Skratka: gob ne nabiramo za zamrzovalnik! Ko so sveže, uživamo v njih, zato jih ne nabiramo na zalogo.

Torej, našli, kupili, dobili ste smrčke. Na hladnem bodo brez težav zdržali teden dni, zato lahko v miru poiščete recept, v kaj vse imenitnega jih boste spremenili. Šola okusov vam pri tem pomaga! Do teh imenitnosti pa najbolj sveže in čim hitreje. Za kosilo mavrahi z umešanimi jajci, jutri za zajtrk mavrahi z jajci na oko in za večerjo še mavrahi z madeiro. Naj porcije ne bodo prevelike, ker preveč dobrega, še posebej pri gobah, ki so težke, tudi škodi. Ravno v tem je prednost smrčkov - že nekaj glavic da ogromno!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 15 minut
 
Postopek
1

Umešana jajca z mavrahi

Mavrahe (180 g) očistimo in večje primerke prerežemo po dolgem na polovico. 4 jajca in 2 žlici sladke smetane razžvrkljamo ter solimo in popramo. V ponvi segrejemo 2 žlici masla, vanj stresemo mavrahe in jih pražimo na močni temperaturi največ 2 minuti. Če spustijo preveč vode, jo malce odlijemo. Na mavrahe zlijemo jajca in jih med mešanjem pražimo na srednji temperaturi, da jajca rahlo zakrknejo in ostanejo kremasta. Potresemo s sesekljanim peteršiljem ali krebuljico in takoj ponudimo.
jajca mavrahi-11

2

Jajca na oko z mavrahi

Očiščene mavrahe (120 g) na hitro opražimo v ponvi na olivnem olju, nanje ubijemo 4 jajca in jih na srednji temperaturi spečemo. Potresemo s solnim cvetom, čilijevim poprom (piment d’Espelette) in drobno narezanim drobnjakom.
Jajca na oki z mavrahi

3

Mavrahi z madeiro

Očiščene mavrahe (250 g) na hitro opražimo v ponvi na 3 žlicah masla, dolijemo madeiro, zavremo in začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Ponudimo s hrustljavim domačim kruhom.
Mavrahi z madeiro

Oceni
1234