Sestavine

  • 500 g svežih mavrahov
  • 2 majhni šalotki
  • 1 tanek por
  • 5 žlic masla
  • 4 žlice madeire
  • 200 ml sladke smetane
  • sol
  • kajenski poper
  • 2 žlici drobtin
  • 500 ml mleka
  • 10 g masla
  • muškatni orešček
  • 150 g pšeničnega zdroba (durum pšenica)
  • 2 jajci
  • sveža krebuljica
  • 3 žlice moke
  • 5 žlic panko drobtin
  • solni cvet
  • olje za cvrenje

Uvod

Pomladna igra tekstur! Ko se pokaže priložnost za mavrahe, nabrane ali kupljene, jo je potrebno izkoristiti. Če jih je več, jih lahko polovico posušite, da bodo dišavnica vse leto, drugo polovico pa si čim bolj raznoliko privoščite. Ko so sveži, niso v stranski, temveč v glavni vlogi. Toda pozor, ne mučite jih dolgo, vse naj bo hitro na krožniku, v lahki omaki in/ali ocvrto, toda zato v panko drobtinah, s prilogo, ki jih ne bo zakrila, temveč se jim podala. Majhni zdrobovi cmočki so kot nalašč, pa tudi igra tekstur je zelo zanimiva. Mavrahi v dveh inačicah in cmoki tudi, en grižljaj brez hrustljavih drobtin, drugi z njimi. Pomembno je le, da drobtine solite, najboljše s čim bolj grobo soljo, ki jo zdrobite s prsti med posipom.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Kaspar Chardonnay 2013, Vino Gaube
 
Postopek
1

Zavremo mleko, 10 g masla, sol in muškatni orešček. Z metlico vmešamo pšenični zdrob in ga na nmajhni vročini kuhamo med stalnim mešanjem 5 minut. Zdrob malce ohladimo in nato z mešalnikom vmešamo 1 jajce. Iz mase oblikujemo majhne cmoke.

2

Mavrahe očistimo in večje primerke prerežemo po dolgem na polovico. 12 enako velikih mavrahov pustimo celih in jih damo na stran. Olupljeni šalotki drobno sesekljamo, por poševno narežemo na tanke rezibe.

3

V majhni ponvi segrejemo 2 žlici masla, dodamo drobtine in jih pražimo do zlatorjave barve. Poolimo jih s solnim cvetom.

4

V veliki ponvi segrejemo 3 žlice masla, dodamo mavrahe in šalotko ter pražimo na močnejši temperaturi nekaj minut. Vmešamo še por, solimo in popramo ter pražimo še 1 minuto. Zalijemo z madeiro, zavremo in dolijemo še smetano. Kuhamo še 2 minuti, nato ponev odstavimo.

5

V večjem loncu zavremo vodo, jo solimo in vanjo previdno stresemo zdrobove cmoke. Kuhamo jih na majhni temperaturi (pod vreliščem) toliko časa, da priplavajo na površje, nato pa še 7 do 10 minut. Kuhane cmoke dobro odcedimo.

6

Cele mavrahe povaljamo v moki (ki smo jo solili), nato v razžvrkljanem jajcu in na koncu v panko drobtinah. Ocvremo jih v vročem olju in pustimo odcediti na kuhinjskem papirju.

7

Na ogrete krožnike naložimo mavrahov ragu, nanj zdrobove cmoke in ocvrte mavrahe. Zdrobove cmoke potresemo z drobtinami, ragu pa s svežo krebuljico.

Oceni
1234