Sestavine

  • 4 srednje veliki jajčevci
  • 12 žlic arašidovega oljla
  • 1 žlica sojine omake
  • 1 žlica sakeja (ali suhega šerija)
  • 1 žlica rdeče miso paste
  • 1 žlica mirina (sadko riževo vino)
  • 1 žlika rjavega sladkorja
  • 2 žlici oluščenega sezama
  • narezani drobnjak ali listi stoletne čebule

Uvod

Nočete, ne jeste, ni vam do mesa, a žar vas vseeno mika? Ni lažjega kot prerezati jajčevec in ga speči na žaru, pa noben ne pogreša mesa. Še posebej, ko je zraven toliko umamija, delikatno-slastnega okusa, ki je tako globok, da ne potrebuje maščobe, krvi in kosti. Če pa se mesu nočete odpovedati, mu ob takšnih jajčevcih vsaj ne bo dolgčas.

Za miso pasto vprašajte pri Kitajcih. Ko jo odprete, bo v hladilniku potrpežljivo čakala na nove priložnosti. Zanje pobrskajte po Šoli okusov....

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minut
 
Postopek
1

jajčevce po dolgem prerežemo na polovico in jih z ostrim nožemo križno zrežemo do spodnje plasti oz. kože v razdalji 1,5 cm. Prerezane strani premažemo z oljem.

2

V veliki ponvi segrejemo 5 žlic olja in polovico jajčevcev položimo s prerezano stranjo navzdol v vroče olje. Pečemo na srednji temperaturi 6 minut oz. do zlato rjave barve. Nato jih obrnemo, pokrijemo in pečemo še 3 minute.

3

Postopek ponovimo še s preostalimi jajčevci. Zmešamo miso pasto, sake, mirin, sojino omako in sladkor. S to omako premažemo jajčevce in jih naložimo na pekač s premazano stranjo navzgor. Pečemo jih še 5 do 7 minut v ogreti pečici.

4

Sezam zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe. Pred serviranjem jajčevce potresemo s sezamom in stoletno čebulo oz. drobnjakom.

Oceni
1234