Sestavine

  • 800 g mletega mesa (svinjski vrat in goveje pleče)
  • 80 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici olja
  • 3 rezine toasta
  • 2 jajci
  • 1 žlica gorčice
  • 30 g pinjol
  • 100 ml sladke smetane
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • 1 žlica kaper
  • 1 žlička posušenega origana
  • 2 žlički nastrgane limonine lupine
  • sol
  • sveže mleti črni poper
  • 200 g slanine
  • 400 g brstičnega ohrovta
  • 3 žlice panko drobtin
  • 5 žlic masla
  • 1/2 žličke čilijevih kosmičev
  • limonov sok

Uvod

Pečenka ima to lepo lastnost, da nasiti veliko jedcev, pa vseeno ostane nekaj še za jutri. Sploh že vemo, kaj je boljše, vroča ali hladna pečenka? Prva prvi dan, druga pa drugi, logično!

A ”prava” pečenka potrebuje velik kos mesa in takšni kosi so ”le” za nedeljo. Zaradi tega so že zdavnaj izumili ”ponarejeno” pečenko, iz mletega mesa, ki ji pri nas pravimo mesna štruca. Najbolj znana je velikonočna, ki je polnjena s trdo kuhanimi jajci. Zato smo tokrat spekli še takšno za delovne in ne-praznične dni, pri kateri je najbolj pomembno, da je pekač dovolj velik. Ker prvi dan je s špinačo in pire krompirjem, drugi z brstičnim ohrovtom, tretji v sendviču in četrti dan je že pri zajtrku vprašanje: ”Je še kaj ostalo?”

  • Kategorija: Pomlad, Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 798 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 45 minut
  • Priporočeno vino: Robinia 2013, Štemberger
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Čebulo in česen drobno sesekljamo, v majhni ponvi stekleno opražimo na žlici olja dolijemo smetano, zavremo in ohladimo. Toast narežemo na kocke in namočimo v topli vodi. Pinjole opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo. Model za pečenje (dolžina 25 cm) dobro namastimo z oljem in obložimo z rezinami slaninetako, da na vsaki strani visijo preko roba.

2

Mleto meso, praženo čebulo in česen, ožeti kruh, jajci, gorčico, narezane kapre, pinjole, drobnjak, origano in žličko limonine lupine temeljito pregnetemo, krepko začinimo s soljo in poprom ter naložimo v pripravljeni pekač.

3

Prekrijemo s slanino in pečemo na drugi rešetki od spodaj 20 minut, nato pekač prestavimo v sredino pečice in pečemo še 30 minut. Po koncu pečenja izklopimo pečico in pustimo pečenko stati v njej še 10 minut.

4

Brstični ohrovt očistimo in blanširamo v vreli slani vodi 4 minute. Stresemo ga na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.

5

V ponvi segrejemo 3 žlice masla, dodamo panko drobtine in jih pražimo do zlato rjave barve. Vmešamo preostalo limonino lupino in čilijeve kosmiče. V veliki ponvi segrejemo preostalo maslo in v njem rahlo opečemo brstični ohrovt. Začinimo ga s soljo in limonovim sokom.

6

Pečenko narežemo na rezine in naložimo na ogrete krožnike. Dodamo brstični ohrovt in ga potresemo z drobtinami. Zraven ponudimo še svežo bageto in domači relish s kumaro in papriko.

7

Naslednji dan pa preostanek pečenke segrevamo 15 minut v pečici na 160 stopinj in serviramo s kremno špinačo in pire krompirjem.

Oceni
1234