Sestavine

  • 250 g testenine v obliki riža
  • 250 ml kokošje juhe (kocka)
  • 200 ml paradižnikovega soka
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 2 žlički paste Sambal Oelek
  • 2 paradižnika
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 70 g masla
  • 50 g naribanega parmezana
  • sol, poper
  • šopek bazilike
  • 100 ml vodke
  • 100 ml prosecca ali suhe penine
  • 70 g moke
  • 70 g jedilnega škroba
  • 4 medaljoni morske žabe (a 80 do 100 g)
  • 500 ml repičnega olja

Uvod

Spodaj rdeče, zgoraj zeleno, spodnje je kremno, a z ugrizom, zgornje je hrustljavo, toda s sočno sredico. Kaj je to, pa da ni rižota niti ribji čips?

Če bi naredili špagete s paradižnikom in zraven ocvrli odmrznjene ribje palčke, bi bili vsi veseli, toda nihče ne bi posebej hvalil. Zato jih presenetite s testeninami v obliki riža, ki se kuhajo kot rižota v paradižnikovem soku, in repom morske žabe, ki se cvre v tempuri iz vodke, prosecca in bazilike! Šola okusov: kako iz ”fast fooda” in ulične prehrane nastane praznična jed.

Meni septembrske gostije

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 873 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Segrejemo juho, paradižnikov sok, paradižnikovo mezgo in sambal oelek (ali drugo pekočo čilijevo omako). Sveža paradižnika prerežemo na polovico, odstranimo semenje in narežemo na majhne kocke.

2

Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo in stekleno opražimo v kozici, v kateri smo segreli 35 g masla. Dodamo testenine, pražimo 1 minuto in dolijemo četrtino paradižnikove juhe. Pašto kuhamo med stalnim mešanjem in dolivanjem juhe 12 do 14 minut (na zob).

3

Za tempuro v blenderju zmiskamo lističe bazilike, vodko in penino. Z metlico vmešamo moko in jedilni škrob. Medaljone morske žabe začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

4

V pašto zamešamo parmezan in paradižnikove kocke ter po potrebi dolijemo še nekaj žlic vode. Tik pred serviranjem vanjo zamešamo še preostalo maslo.

5

V loncu segrejemo olje za cvrenje. Medaljone pomočimo v tempura testo, položimo v vroče olje in hrustljavo ocvremo. Odcedimo na kuhinjskem papirju.

6

Na ogrete krožnike naložimo pašto, nanjo položimo hrustljavo morsko žabo in okrasimo s svežo baziliko.

Oceni
1234