Sestavine

  • 130 g zelene leče (puy leča)
  • 100 g korenja
  • 150 g gomoljne zelene
  • 50 g šalotke
  • 1 strok česna
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 3 žlice oljčnega olja
  • lovorov list
  • 120 ml zelenjavne juhe
  • 6 žlic belega vinskega kisa
  • 1 majhna glava zelja (250 g)
  • 1 velik koren
  • 4 rezine pršuta
  • 1 žlička grobozrnate gorčice
  • 1/2 žličke mlete kumine
  • sol, poper
  • 600 g fileja morske žabe
  • 2 žlici repičnega olja
  • 30 g masla

Uvod

Ni potrebno, da je morske žabe za cel rep, z glavo, ki jo naredi za grdobino in spako, vred. Tako kot tudi ni potrebno, da je zeljna solata v veliki skledi in leča v težki omaki. Ko vse to troje veš, pa ni potrebno, da je žlahtna riba le za velike dogodke in pomembne praznike. Dovolj je že majhen file (iz repa), da je lahko za vsak dan (ali vsaj vsak petek).

Šola okusov: kako se nežno in hitro, toda barvno, speče ribji file; kako je zeljna solata lahko priloga; kako gre leča tudi k ribi.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 417 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Angel Rezerva 9, Batič
 
Postopek
1

Lečo kuhamo odkrito v vreli vodi na srednji temperaturi 20 minut. Pred koncem kuhanja jo solimo. Nato jo stresemo na cedilo. Korenje in gomoljno zeleno olupimo ter narežemo na zelo drobne kocke. Šalotko in česen drobno sesekljamo.

2

V kozici rahlo segrejemo oljčno olje. Dodamo korenje, zeleno, šalotko, česen in lovor ter pražimo na srednji temperaturi 3 minute. Solimo in popramo ter v zelenjavo zamešamo lečo. Dolijemo zelenjavno juho in 2 žlici kisa, po potrebi solimo in popramo ter vmešamo še peteršilj.

3

Zelje razrežemo na štiri dele, izrežemo trdi kocen in nato liste narežemo na zelo tanke trakove. Olupljeno korenje drobno naribamo. Zmešamo zelje in korenje ter ga z rokami temeljito pregnetemo. Pršut narežemo na kocke.

4

Zelju dodamo preostali kis, gorčico, kumino in narezani pršut ter temeljto premešamo. Začinimo s soljo in poprom. Lečo počasi segrejemo.

5

File morske žabe narežemo na osem kosov in jih rahlo sploščimo. V ponvi segrejemo repično olje in v njem pečemo ribo na močnejši temperaturi 1 minuto na vsaki strani, vmes jo rahlo solimo. Na koncu dodamo še maslo in ponev odstavimo s štedilnika.

6

Na vroče krožnike naložimo zelje, lečo in ribo, katero rahlo prelijemo z maslom.

Oceni