Sestavine

  • 250 g svežih jurčkov
  • 4 vejice timijana
  • 7 žlic oljčnega olja
  • poper
  • 4 kotleti morskega psa (a 80 g)
  • solni cvet
  • 1 strok rdečega čilija
  • 1/2 bio limone
  • 2 žlici masla

Uvod

Namesto morskega psa je lahko tudi rep morske žabe, ob dovolj bogatem ulovu pa debeli file romba ali kovača. Namesto jurčkov bi lahko bili karžlji, če bi jih bilo dovoljeno nabirati …, zato, če ni gobje sreče, bodo dobri tudi gojeni šitaki. Tukaj ne gre, skratka, le za sestavine, ki morajo tako in tako biti vedno odlične, temveč tudi za kuhanje, ki pa v amaterskih krogih ni vedno odlično. A zato je Šola okusov, da vam v tem receptu pokaže, kako hitro smo lahko tudi amaterji spretni. Čeprav bi radi znali kuhati, je pomembno ”le”, da znamo peči; ker pečica peče sama, v ponvi pa je ribo potrebno pravi čas le obrniti.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 415 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
  • Priporočeno vino: Rebula selekcija 2016, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 220 stopinj (s funkcijo ventilatorja). Jurčke očistimo in večje narežemo na ne premajhne kose. Na pekaču jih zmešamo s timijanovimi lističi, 5 žlicami olja in sveže mletim poprom. Pečemo jih na drugi rešetki od spodaj 10 minut.

2

Medtem ribje kotlete začinimo s soljo in poprom. Čiliju odstranimo semenje in ga narežemo na trakove. Limono narežemo na rezine.

3

V ponvi segrejemo preostalo olje in ribje kotlete pečemo 1 minuto. Nato jih obrnemo, v ponev stresemo narezani čili, rezine limone in maslo ter pečemo na srednji temperaturi še nekaj minut, pri tem vse nekajkrat pokapljamo z maščobo od pečenja.

4

Pečene jurčke potresemo s solnim cvetom in postrežemo skupaj s pečenimi kotleti morskega psa. Priloga je lahko hrustljava bageta ali kuhani krompir, prelit z maslom in peteršiljem.

Oceni
1234