Sestavine

  • 600 g kumaric
  • 1 avokado
  • limetin sok
  • 1/2 žličke belega balzamičnega kisa
  • sol
  • kajenski poper
  • 600 ml jogurta
  • 3 sardelni fileji
  • 2 kom toast kruha
  • 2 žlici oljčnega olja

Uvod

Najbolj znana hladna zelenjavna juha je gazpacho (po naše gaspačo), v kateri prevladujejo paradižniki in paprika, toda za večjo svežino ne smejo manjkati tudi kumare. Toda najbolj znana kumarična hladna juha je tarator, ki izvira iz Bolgarije, radi pa ga imajo tudi v Makedoniji. Za svežino v taratorju ob kumarah skrbi jogurt, pikantnost mu daje česen, diši po kopru, hrustajo pa v njem orehi.

A danes gremo v drugo smer. Ni nam dovolj, da mrzla juha le osveži, temveč želimo, da tudi nasiti. Zato smo juho zgostili še z avokadom, za zakuho pa opekli krutone, ki smo jih morsko odišavili, z inčuni. Takšna juha v pripeki ne potrebuje nadaljevanja, razen popoldanskega počitka v senci.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 15 minut (+ 1 ura za hlajenje)
 
Postopek
1

Kumare olupimo, izdolbemo semena in narežemo na manjše kose. Avokado olupimo in narežemo na kocke.

2

V blender stresemo narezane kumare, avokado in jogurt ter vse skupaj gladko zmiksamo. Juho pretlačimo skozi cedilo ter začinimo s soljo, kajenskim poprom in limetinim sokom. Postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro.

3

Pred serviranjem toast narežemo na 1 cm široke palčke. V ponvi segrejemo olje in drobno narezane inčune, dodamo kruhove palčke in jih zlato rjavo opečemo z vseh strani.

4

V skodele nalijemo kumarično juho, nanjo položimo 3 hrustljave palčke in potresemo s kajenskim poprom.

Oceni
1234