Sestavine

  • 300 g bele pirine moke
  • 1 žlička suhega kvasa
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička sladkorja
  • 70 g jogurta (3
  • 5 %)
  • 2 žlici sončničnega olja
  • 20 g ghee masla
  • 1 žlička črnih sezamovih semen

Uvod

”V soboto bo lepo vreme!” Po toliko letih zakona je potrebno tako malo besed. Da on njo takoj razume, namreč. Torej, ker bo lepo vreme, ne bo kosila, ker bosta na kolesarskem izletu. Ker se bosta vrnila lačna, bo potrebno nekaj na hitro. Ker je najhitreje tisto, kar se vrže na žar, bo v soboto on chef. ”Pa kruha tudi že nisi dolgo spekel,” je še dodala.

Ker se je, torej, mudilo, kolesarjenje pa je bilo naporno, saj ga je peljala čez hribe in doline, je spekel – hitri kruh. Sposodil si ga je pri Indijcih v Pendžabu. Ker ni imel posebne posode-peči tandur, je uporabil kar žar. ”Dober nan,” je bila zadovoljna po kolesarjenju.

  • Kategorija: On zanjo
  • Količina: 6 kosov
  • Hranilna vrednost: 265 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ 3 ure za vzhajanje)
 
Postopek
1

V posodi je zmešal moko, suhi kvas, sol in sladkor. Posebej je zmešal jogurt in olje ter oboje z nastavkom za gnetenje vmešal v moko. Dolil je še 150 ml mlačne vode in vse skupaj zgnetel v gladko testo. Pokritega s krpo je pustil vzhajati 3 ure.

2

Testo je oblikoval v ploske ovale. Žar je močno segrel, naan kruhke rahlo premazal z oljem in jih pekel na vsaki strani 3 minute. Pečene je premazal s stopljenim ghee maslom, potresel s sezamom in še vroče serviral.

3

Kruhke lahko spečemo tudi v pečici. Pekač in pečico segrevamo 30 minut na 250 stopinj. Po 3 oblikovane kruhke položimo na peki papir in jih skupaj s papirjem položimo na vroči pekač ter pečemo na spodnji rešetki 6 do 8 minut. Pečene premažemo z gheejem in potresemo s sezamom. Postopek ponovimo še s preostalimi kruhki.

Oceni
1234