Sestavine

  • 220 g špagetov
  • 2 stroka česna
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 žlici masla
  • 4 žlice naribanega staranega tolminskega sira
  • narezani drobnjak
  • 1/2 žličke Piment d'Espelette (francoski čili)
  • sol

Uvod

”Si za cacio e pepe?” se je prostovoljno ponudil. ”Ne,” je bil presenetljiv in hiter odgovor. ”Bi rada ti kuhala,” je naivno vprašal. ”Ne,” je slišal spet isto. ”Kaj pa potem?” In mu je končno pojasnila: ”Ni mi do cacio e pepe! Zadnjič ti niso najboljše uspeli …” Odgovor je malo počakal, ker je moral pogoltniti kar nekaj užaljenosti, ko pa je prebavil, se ni dal. ”Saj zdaj bodo drugačni. Imam novi recept!” A je tudi to ni prepričalo. ”Testenine so lahko, le do popra mi ni …” se je izgovorila.

Torej je malo zamenjal, nekaj dodal in spremenil. Namesto popra piment d’Espelette, namesto pekorina starani tolminec, dodal je česen in drobnjak, spremenil ime in nastali so najbolj preprosti špageti, ki jim je rekla: ”Najboljši!”

Šola okusov: iz olivnega olja, masla in vode, v kateri so se kuhali špageti, nastane emulzija, ki ustvari preprosto omako, v kateri nato okopamo kuhane špagete, medtem ko jih bogato potresemo z ribanim sirom.

 

  • Kategorija: On zanjo
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut
 
Postopek
1

V slani vreli vodi je skuhal špagete na zob (al dente). Medtem ko so se špageti kuhali, je v ponvi rahlo segrel olje in dodal na tanke rezine narezani olupljeni česen. Pražil ga je na majhni vročini do svetlo rjave barve. Nato je ponev odstavil z ognja in pokril s pokrovko.

2

Posodo s špageti je tik pred koncem kuhanja odstavil s štedilnika. Ponovno je segrel olje in česen v ponvi, dodal maslo, med mešanjem zavrel in dolil skodelico vode, v kateri so se kuhali špageti. Nato je dodal še špagete kar iz vode, jih potresel s sirom in dodal piment d’Espelette. Malce je še povrel, vmešal drobnjak in takoj postregel.

Oceni
1234