Sestavine

  • 250 g češenj
  • 140 g sladkorja
  • 100 ml rdečega vina
  • 150 ml češnjevega ali ribezovega soka
  • 1 žlička jedilnega škroba
  • 1 žlica češnjevega žganja
  • 85 g stopljenega masla
  • 3 jajca
  • 100 g cantuccini piškotov
  • 50 g sesekljanih mandljev
  • 2 cl ruma
  • 20 g kakava v prahu
  • 2 rumenjaka
  • 70 ml suhe penine
  • 2 cl mandljevega likerja (Amaretto)
  • maslo in sladkor za modelčke
  • sladkor v prahu

Uvod

Domači prijatelj je slovenska inačica toskanskih cantuccijev. Recepta sicer nista identična, sta si pa rezultata, po obliki, strukturi, sestavinah, tudi okusu, zelo podobna. Tako kot so si podobni čokoladni narastki, ki jih večinoma sicer imenujejo bolj modno fondanti, v naših gostilnah. A z zelo različnimi rezultati … Nekaterim uspe, da je sredica (še) tekoča, mnogim pa ne.

Ta narastek zato te (tekoče) ambicije sploh nima. Njegova struktura je enakomerno mehka in sočna, a hkrati tudi prijetno drobljiva. Za to poskrbijo zmleti keksi, pa vseeno katere uporabite, domače prijatelje ali cantucci(ni)je. Prve spečete sami, drugih so polne trgovske police.

Odlika tega narastka, torej, ni le v učinku teksture, temveč v nadokusu celotnega narastka, ki je narejen kot (angleški) puding, zato se ne sesede kot souffle, za spremljavo pa ima aromatičen češnjev kompot in penasto-gladek šodo. Ne, to ni gostilniški fondant!

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Češnje izkoščičimo. V kozici karameliziramo 50 g sladkorja, dolijemo vino in sok ter zavremo. Kuhamo na srednji temperaturi, da tekočina za tretjino povre. Jedilni škrob gladko razmešamo z žlico mrzle vode in z njim zgostimo omako. Vanjo stresemo češnje in jih kuhamo na majhni temperaturi 2 minuti. Češnjev kompot nato ohladimo.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Piškote zmeljemo v drobtine. Modelčke za peko (premer 8 cm) namastimo z maslom in potresemo s sladkorjem.

3

Maslo in 30 g sladkorja penasto stepemo in vmešamo rumenjake. Nato v rumenjakovo kremo zamešamo piškotne drobtine, kakav v prahu, mandlje in rum. Beljake in 30 g sladkorja stepemo v kremasti sneg ter ga z lopatko previdno zamešamo v rumenjakovo maso.

4

Z maso napolnimo modelčke in z njimi rahlo udarimo na delovno površino, da odstranimo obtoječe zračne mehurčke. Postavimo jih v globoki pekač, vanj nalijemo vročo vodo do polovice višine modelčkov in postavimo v pečico za 25 minut.

5

Medtem za šodo v kovinski posodi zmešamo rumenjaka, 30 g sladkorja, penino in mandljev liker. Posodo postavimo nad lonec z vročo vodo in stepamo z metlico nad soparo do gostega in kremastega šodoja.

6

Pečene pudinge zvrnemo na servirne krožnike, jih potresemo s sladkorjem v prahu, zraven naložimo češnje iz kompota in oblijemo s šodojem.

Oceni
1234