Sestavine

  • 500 g majhnega krompirja
  • 3 štruce vitlofa (belgijskega radiča)
  • 2 šalotki
  • 1 strok česna
  • 3 vejice rožmarina
  • 1 žlica masla
  • 75 ml belega portovca
  • 200 ml sladke smetane
  • 100 ml zelenjavne juhe
  • sol poper
  • muškatni orešček
  • kajenski poper
  • 2 žlici arašidovega olja
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 80 g naribanega cheddar sira

Uvod

Še vedno menimo, da je, ko se odločimo za brezmesno kosilo in za glavnega igralca izberemo belgijski radič, najboljša spremljava vitlofu pire krompir. Vitlof ali belgijski radič se, namreč, rad peče in takrat njegova nežnost, ki se izraža na neobičajen način, z grenkostjo in pikantnostjo, zato ob sebi potrebuje nekaj, da ”oplakne” (nadokusa) polna usta. A če vitlof gratiniramo, torej v pečici, ne pa karameliziramo, torej v ponvi, lahko tudi krompir dobi drugačno vlogo. Zato smo si rekli, zakaj pa ga ne bi dali kar k vitlofu v pekač. Preverite, če nam je uspelo. Zraven priporočamo le skledo solate.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Debit Lučica 2017, Bibich
 
Postopek
1

Krompir olupimo in po dolgem narežemo na četrtine. Vitlof prerežemo na polovico in izrežemo trdi kocen. Šalotki in česen drobno sesekljamo. Rožmarin osmukamo in drobno sesekljamo.

2

V široki kozici segrejemo maslo in stekleno opražimo šalotko in česen. Zalijemo s portovcem, ga malo pokuhamo ter dolijemo smetano in juho. Zavremo, dodamo narezani krompir in rožmarin ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Kuhamo na majhni temperaturi 7 minut.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. V ponvi segrejemo olje in polovice vitlofa opečemo na obeh straneh. Potresemo s sladkorjem, rahlo karameliziramo ter začinimo s soljo in poprom.

4

V namaščeni model za narastke naložimo krompir z omako, nanj položimo pečene polovice vitlofa in potresemo z naribanim sirom. Narastek pečemo v sredini pečice 25 minut.

Oceni
1234