Sestavine

  • 800 g svežih skutnih ali krompirjevih njokov
  • 1 šalotka
  • 2 žlici masla
  • 5 žlic belega vina
  • 120 g svežega kozjega sira
  • 6 žlic mineralne vode
  • kajenski poper
  • 150 g zamrznjenih jurčkov
  • sol, poper
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod

Lahko so tudi krompirjevi, čeprav bodo skutni še boljši. Njoke lahko pravzaprav tudi kupite in/ali odmrznete. V Šoli okusov se znamo znajti. Kajti pri tem receptu je pomembno, da se z njim naučimo skuhati sirovo omako (in to iz kozjega sira), pa tudi (bele) tartufe naribati. Pri omaki si (trik!) pomagamo z mineralno vodo, pri tartufu pa s pravim ribežnom. Priporočamo ameriško znamko Microplane, ki se jo dobi tudi pri nas.

Ker je jed bogata že zaradi kozjega sira in jurčkov, so tartufi le dodatek, ki naj pusti daljši (in ne preveč finančno-boleč) spomin. Zato jih na njoke tokrat ne oblamo, kot je sicer priporočeno pri testeninah z omako na osnovi masla, temveč fino naribamo, tako da že majhna količina tartufov da velik učinek. Trik....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 375 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minut
 
Postopek
1

Šalotko olupimo in drobno sesekljamo. Gladko razmešamo kozji sir in mineralno vodo. V ponvi segrejemo žlico masla in pražimo šalotko na majhni temperaturi 5 minut. Vmešamo kozji sir in segrevamo toliko časa, da se raztopi. Omako začinimo s kajenskim poprom in po potrebi solimo.

2

Tanko narezane jurčke ali sveže šampinjone opečemo v ponvi na preostalem maslu. Solimo in popramo.

3

Njoke skuhamo in odcedimo. Stresemo jih v sirovo omako, premešamo in naložimo v ogrete krožnike. Potresemo s pečenimi jurčki in peteršiljem. Na koncu na njoke naribamo beli tartuf in takoj serviramo.

Oceni