Sestavine

  • 400 g polenivke
  • 4 rezine toasta
  • 125 ml belega vina
  • 60 g mletih pistacij
  • 40 g pora
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 jajce
  • kajenski poper
  • sol, črni poper
  • 100 g drobtin
  • olje za cvrenje
  • 400 g belušne cikorije (puntarella)
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 1 žlička bottarge
  • 30 g česnovih strokov
  • 200 ml mleka

Uvod

Med beneškimi chichetiji imam najraje polpete (polpette). Ko v desni roki držiš kozarec (vina), ni enostavno v levi držati visoko obloženi kruhek … Polpet pa je v enem grižljaju v ustih.

Ker so beneški, so sicer tudi mesni, toda najboljši so ribji. In ker so cichetiji, so na pultu oziroma v vitrini, kar pomeni, da so pripravljeni vnaprej, zato hladno. Nimam pa rad, če mi jih grejejo v mikrovalovki.

Zato imam ribje polpete doma še raje. Ker so vedno sveže ocvrti in ker eden ne stane dva evra … Šele doma spoznaš, da ribje kroglice niso le cichetiji, majhni grižljaji, le izgovor, da ne pijemo na prazen želodec. Doma so ribji polpeti lahko glavna jed, pri kateri potrebuješ nož in vilice, za krompirjeve oblice in toplo solato. Ne obupajte, če nimate belušne cikorije, rimljanske puntarelle, saj je dovolj druge zimske zelenjave....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Vitovska 2016, Marko Fon
 
Postopek
1

30 g česnovih strokov olupimo in po dolgem prerežemo na polovico. V majhni kozici zavremo mleko, vanj stresemo česen in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 30 minut. Odstavimo s štedilnika, dodamo 2 žlici oljčnega olja in vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom v gladko omako. Začinimo s soljo in svežem mletim poprom ter prelijemo v servirno posodo.

2

Toast prelijemo z vinom in pustimo stati 5 minut. Dva stroka česna olupimo in stisnemo. Por narežemo na zelo majhne kocke. Ribji file narežemo na kocke in nato s težkim ostrim nožem še fino sesekljamo.

3

Namočeni toast dobro ožmemo in drobno natrgamo. V skledi zmešamo sesekljano ribo, toast, pistacije, šor, peteršilj in jajce. Maso nato krepko začinimo s soljo in obema vrstama popra. Oblikujemo jo v kroglice velikosti oreha, naložimo na krožnik in postavimo v hladilnik za 30 minut.

4

Poganjke belušne cikorije po dolgem prerežemo na polovico. Preostali česen olupimo in narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo preostalo oljčno olje in rahlo opražimo narezani česen. Dodamo cikorijo in pražimo na majhni temperaturi 5 minut. Po potrebi dolijemo nekaj žlic tople vode. Rahlo solimo in popramo.

5

V posodi segrejemo ca. 1 l olja. Ribje kroglice povaljamo v drobtinah in jih po porcijah cvremo v vročem olju 4 minute. S penavko jih poberemo iz olja in odcedimo na kuhinjskem papirju.

6

Na ogrete krožnike naložimo belušno cikorijo in jo potresemo z bottargo. Nanjo položimo po 4 ribje kroglice in ob strani oblijemo s česnovo omako. Odlična priloga je kuhani krompir v oblicah z maslom in peteršijem.

Oceni
1234