Sestavine

  • 2 srednje velika jajčevca
  • 1 jajce
  • 40 g naribanega parmezana
  • 40 g drobtin
  • 1 vejice mete
  • sol, črni poper
  • drobtine za paniranje
  • olje za cvrenje

Uvod

Antipasti so način življenja. Dolce vita, torej. Izmislili so si jih zato, da se najejo preden začnejo zares jesti. Italijani ne morejo jesti lačni. Tisti, ki so lačni, so debeli. Tisti, ki siti jejo s takšnim užitkom, pa so Italijani. Potem, ko so pospravili polno mizo antipastijev. Antipasti-kultura je dokaz, da imamo v Šoli okusov prav, ko trdimo, da se ne rediš, če dobro ješ!

Dobro jejte še vi! Saj ni težko. Le hladilnik in v shrambo poglejte ter uporabite, čim bolj preprosto in s čim manj spreminjanja, kar se vam ponuja. Mocarela? Vzemite jo iz slanice, narežite in prelijte z najboljšim olivnim oljem, ki ga premorete. Zraven pa karamelizirajte, s pomočjo pravega balzamičnega kisa, paradižnike. Inčuni? Podložite jim marinirane rezance iz bučk. Panceta? Le tanko jo narežite. Kruh? Antipastiji imajo najraje focaccio. Kako hitro je miza polna. Je še kaj prostora? Torej uporabite še jajčevce. Saj jih lahko v lupini spečete že včeraj.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 16 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Jajčevca položimo na pekač, večkrat prebodemo z vilicami in pečemo v sredini pečice 45 minut oz. da se zmehčata. Pustimo malce ohladiti, ju prerežemo na polovico in z žličko izdolbemo mehko sredico. Dobro ožmemo in stresemo na cedilo. Jajčevce lahko spečemo že en dan prej in jih pustimo stati na cedilu v hladilniku.

2

Naslednji dan jajčevce drobno sesekljamo, še enkrat ožmemo in zmešamo z razžvrkljanim jajcem, parmezanom, drobtinami in meto. Krepko začinimo s soljo in poprom. Iz mase oblikujemo majhne kroglice in jih povaljamo v drobtinah.

3

V fritezi ali majhnem loncu segrejemo olje za cvrenje na 180 stopinj. Kroglice cvremo 4 do 5 minut, nato jih odcedimo na kuhinjskem papirju in serviramo še vroče. Po želji lahko zraven postrežemo česnovo majonezo.

4

Karamelizirani paradižniki: aromatične paradižnike povprek prerežemo na polovico, jih s prerezano stranjo pritisnemo v sladkor v prahu in naložimo s sladkorno stranjo navzdol v vročo ponev; pečemo toliko časa, da sladkor karamelizira in jih na koncu pokapljamo z balzamičnim kisom. Na servirni krožnik naložimo mocarelo in karamelizirane paradižnike, potresemo s solnim cvetom, prelijemo z oljčnim oljem in okrasimo z baziliko.

Oceni
1234