Sestavine

  • 100 g riža za rižoto
  • 250 ml zelenjavne juhe
  • 200 g tune v olivnem olju (konzerva)
  • 1 žlica kaper
  • 1 žlica peteršilja
  • 1 jajce
  • 2 majhna stroka česna
  • 1 posušeni čili
  • drobtine
  • olje za cvrenje

Uvod

Španci ne morejo brez svojih ocvrtih kroketov. Polnijo jih s krompirjem in še z različnim, kar trenutno imajo, od polenkovke do choriza, od špinače do le krompirja. Ker pa mi iz krompirja delamo svaljke, včeraj nam je ostal riž od rižote in imamo konzervo tunine vedno v shrambi, smo krokete zamenjali z okroglimi ocvrtki.

Tapasi doma

Tapasi niso jedi, temveč so način življenja. Gre za družabnost, za pomenek, za filozofijo. Ni bistveno, kaj je na krožniku, temveč je bistveno, da je na krožniku. Ker Španci gredo na tapas, mi pa gremo na kavo … Pa ne oni ne mi tega ne mislimo dobesedno. Tapas je, torej, dejansko izgovor. Za to, da gremo v gostilno. Zato so tapasi gostilniške, ne domače jedi.

Toda takšni majhni prigrizki so vseeno dobrodošli tudi doma. Predvsem na začetku druženja, ko nas je za mizo več kot ponavadi. Potrebno je razvezati jezike, sprostiti zrak in se izkazati kot gostitelj. Zato so tapasi idealni. Tudi zato, ker so v množini. A predvsem, ker so lahko vedno drugačni. Ni nujno, da so pri nas enaki kot v Španiji, in še manj je potrebno, da bi bili doma takšni kot v gostilni.

Španci k tapasom pijejo fino ali kavo. To se pri nas sicer da razumeti tudi po naše, toda vseeno bo boljše, če ostanete pri originalu. Cava je španska penina, z vrenjem v steklenici (šampanjska metoda), fino pa je sherry iz Jereza, ki je vedno suh in vedno alkoholiziran. Zato pa ni en tapa, temveč so trije tapasi. Naredite tris, še s črno polento in sirovo katalonsko kremo.

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 16 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

V loncu zavremo zelenjavno juho, dodamo riž in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 20 minut. Kuhani riž pustimo ohladiti.

2

Tuno iz konzerve odcedimo in skupaj s kaprami in peteršiljem drobno sesekljamo. Rižu dodamo tuno, jajce, stisnjen česen, zdrobljeni čili in sol ter dobro pregnetemo.

3

Iz mase oblikujemo majhne kroglice, jih povaljamo v drobtinah in zlato rjavo ocvremo v vročem olju. Pečene odcedimo na kuhinjskem papirju in ponudimo še vroče.

Oceni
1234