Sestavine

  • 500 ml sladke smetane
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 žlička burbon vanilje
  • 2 lista želatine
  • 1 žlica pomarančnega likerja
  • 4 limone
  • 2 jajci
  • 2 rumenjaka
  • 110 g sladkorja
  • 125 g masla
  • 75ml mango ali marakuja soka
  • 1 žlica sesekljanih pistacij
  • 1 granatno jabolko

Uvod

Panakota, kuhana smetana po italijansko (panna cotta), je ena od najbolj razširjenih sladic v slovenskih gostilnah. Več je zadnje čase najbrž le čokoladnih narastkov (lepše se jim sliši, ko jih pravijo fondant, ali, še bolj vzvišeno, lavin kolač), saj so štrudlji domena le domačno-nedeljskih gostiln, palačinke so prišle iz mode, sladoled pa ni sladica, temveč je le mašilo, da sladka stran jedilnega lista ni še bolj prazna (idej).

Hkrati pa je v mikrovalovni konkurenci lažje dobiti sveži jabolčni zavitek kot pa v nacionalni akciji Pica v vsako slovensko gostilno pravo panakoto. Več kot 90 odstotkov slovenskih panakot je iz vrečk!

Zato lahko dobro panakoto jeste le doma. In tukaj je recept zanjo. Sladica, ki ima okus po smetani, ne po želatini, in to po sladki smetani, ne po sladkorju. Panakota, ki je mehka, a vseeno gladka, ki se trese, a ne zaradi vsebnosti E-jev, ki diši po vanilji, ima okus po pomarančnem likerju in je prelita z limonovo omako, ta pa je ostala od limonove kreme - tukaj....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 635 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut (+ 4 ure za hlajenje)
 
Postopek
1

Želatino namočimo v mrzli vodi. Smetano, 2 žlici sladkorja in vaniljo zavremo ter kuhamo na majhni vročini 10 minut. V majhnem lončku rahlo segrejemo liker in v njem raztopimo ožeto želatino. Smetano rahlo ohladimo, vmešamo želatino, precedimo, napolnimo modelčke in postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure ali preko noči.

2

Za limonovo kremo stisnemo limone in odmerimo 120 ml soka. V loncu z metlico zmešamo 2 jajci, 2 rumenjaka, 110 g sladkorja, limonov sok in 125 g masla. Na srednji temperaturi med stalnim mešanjem maso počasi segrevamo toliko časa, da se zgosti v gosto kremo in pazimo, da med kuhanjem ne zavre.

3

V limonovo kremo zamešamo sok in omako pustimo ohladiti. Granatno jabolko prerežemo na polovico, izdolbemo semena in jih odcedimo ter pri tem sok shranimo za druge namene. Ohlajene panakote zvrnemo na desertne krožnike in jih obliijemo z limonovo omako. Potresemo s pistacijo in semeni granatnega jabolka.

Oceni
1234