Sestavine

  • 1 majhna bela čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 strok čilija
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 žlički začimbe garam masala
  • 1 konzerva paradižnikovih kock (400 g)
  • 1 konzerva čičerke (400 g)
  • 300 ml zelenjavne juhe
  • 150 g sveže špinače
  • 2 rezini belega kruha
  • sol, poper

Uvod

Nekateri ne jejo paradižnika. Za kaj vse so prikrajšani. Paradižniki pobarvajo, posladkajo, okisajo, razburkajo, poglobijo, zgostijo, zapečejo, začinijo, brez njih je, skratka, dolgčas, zato je dobro biti prijatelj z njimi. A nekaj jim vseeno ni dobro dovoliti - da zavladajo! Potem je dolgčas v drugo smer.

Paradižnikova juha je za to dober primer. Lahko je dolgočasna, ker je povsod enaka, lahko pa je vedno drugačna, ker se tako dobro razume s toliko različnimi sestavinami. Tukaj jo zgosti in ”odebeli” čičerka, v zadnjem trenutku priskoči na pomoč še mlada špinača, toda razlog, da boste to juho še velikokrat in globoko zajemali, je v kruhu. Za krutone ni dober vsak kruh, saj je najboljši z dolgim vzhajanjem, ki ima več okusa in bolj kremasto, ne puhasto, sredico, a tudi ne sme biti preveč svež. Potem ga je potrebno narezati na prav velike (po naših izkušnjah je cel centimeter preveč, pol pa premalo) in enakomerne kocke, in jih po vseh straneh opeči v olivnem olju. Redka juha se spremeni v gosto enolončnico, po kateri je še lepše, ko kaj sladkega zadiši iz pečice, na primer kolač z rabarbaro in jagodami....

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo peške in ga drobno narežemo. Čičerko stresemo na cedilo in oplaknemo z mrzlo vodo. Špinačo očistimo in narežemo na 4 cm široke trakove.

2

V širokem loncu segrejemo 2 žlici olja in čebulo dušimo do mehkega na majhni temperaturi. Dodamo česen, čili in garam masalo ter pražimo 1 minuto. Dolijemo paradižnikove kocke s sokom, čičerko in juho. Zavremo, začinimo s soljo in poprom ter kuhamo na majhni temperaturi 20 minut.

3

Kruh narežemo na 1 cm velike kocke. V ponvi segrejemo preostalo olje, dodamo narezani kruh, premešamo in pražimo na srednji temperaturi do zlato rjave barve. Pred serviranjem v juho zamešamo narezano špinačo ter potresemo s hrustljavimi kruhovimi kockami.

Oceni
1234