Sestavine

  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 koromač (300 g)
  • 100 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
  • 1 velika konzerva paradižnika (800 g)
  • 600 ml zelenjavne juhe
  • 2 lovorova lista
  • kajenski poper, sol
  • 4 tortilje
  • 120 g gouda ali cheddar sira
  • 1 žlička ghee masla

Uvod

V Šoli okusov so nam sestavine svete. Nič nam ne pomaga najboljši štedilnik, če na njem v loncu mešamo vsebino vrečke. In nič nam ne pomaga chefovsko rezanje in sekljanje čebule, če je ta gnila, izsušena in umetna. Sestavine morajo biti odlične! Takšne pa so lahko le, če so pravkar zrasle na kmetovi, bližnji njivi. Zato jih kupujemo, ko imajo sezono in jih zato prodajajo na tržnici.

A tudi v Šoli okusov moramo kdaj odstopiti od tega svetega pravila. Na primer takrat, ko se nam oktobra zahoče paradižnikova juha … Torej odpremo konzervo, ki pa ji prej skrbno preberemo etiketo, nato pa z njeno vsebino združimo nakup s tržnice. Kaj je sezonsko, zrelo, mlado oktobra? S paradižnikom se dobro druži koromač, saj sta oba sladka, a vsak v svojo smer, oba imata zato rada pikantno in tudi v juhi rada plavata.

Če je ostalo od zadnjič še kaj tortilj, potrebujete le dve in malo sira, da v ponvi nastane quesadilla. Z njo bo juha dovolj za celo kosilo, zato si jo brez slabe vesti kar hitro še enkrat naložite.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 385 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Čebulo in česen drobno sesekljamo. Koromač očistimo in narežemo na majhne kocke. V loncu segrejemo olje ter stekleno opražimo čebulo in česen. Dodamo Koromač in pražimo na majhni temperaturi 4 minute.

2

Dolijrmo vermut, malce pokuhamo in dodamo paradižnik, juho in lovorov list. Kuhamo pokrito na majhni temperaturi 15 minut. Začinimo s soljo, poprom in kajenskim poprom.

3

V manjšoi ponvi segrejemo 1/2 žličke ghee masla in vanjo položimo tortiljo. Potresemo s polovico sira in pokrijemo z drugo tortiljo. Pečemo na srednji temperaturi, da porjavi in se sir stopi. Nato jo obrnemo in spečemo še na drugi strani. Postopek ponovimo še s preostalima tortiljama in sirom. Pečeni quesadillji narežemo na trikotnke. Paradižnikovo juho nalijemo v krožnike, potresemo s peteršiljem in serviramo s trikotniki.

Oceni
1234