Sestavine

  • 10 listov za lazanjo
  • 400 g treviškega radiča (2 glavi)
  • 2 šalotki
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol, črni poper
  • 35 g masla
  • 35 g moke
  • 500 ml mleka
  • muškatni orešček
  • 100 g mladega sira
  • 80 g naribanega parmezana
  • 120 g sira taleggio (brie, scamorza)

Uvod

Vsemu, kar je iz testenin v plasteh, z nadevom mesne, paradižnikove ali zelenjavne omake, in zapečeno z bešamelno omako, pravimo lazanja. Pa je vse to v resnici pastičo (pasticcio), lazanja pa je le iz Bologne in je zato le z mesno, bolonjsko omako.

Zato imamo v Šoli okusov raje pastičo, ker je bolj raznovrsten, kar pomeni vedno sezonski, vsakič drugačen. Tokrat je s treviškim radičem, ker je zdaj njegova sezona, a ga pri nas ni tako lahko dobiti, v Šoli okusov pa vselej radi iščemo, lovimo, odkrivamo. Nadomesti ga lahko domači siljeni radič ali beli, belgijski radič, ki ima dovolj debela in sočna stebla.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

V kozici raztopimo maslo, potresemo z moko in pražimo na majhni temperaturi 1 minuto. Dolijemo mleko in omako med mešanjem z metlico počasi zavremo ter kuhamo na majhni temperaturi 15 minut. Začinimo s soljo, poprom in naribanim muškatnim oreščkom.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Radiču odrežemo trdi kocen in liste narežemo na 1 cm široke trakove. Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje. V ponvi rahlo segrejemo olje in šalotko stekleno opražimo. Dodamo narezani radič in ga pražimo na srednji temperaturi 3 minute. Začinimo s soljo in poprom. Sir narežemo na kocke.

3

Model za lazanjo namastimo in dno premažemo z 2 žlicama bešamela. Pokrijemo z dvema listoma lazanje, tanko premažemo z bešamelom, potresemo s četrtino radiča, 2 žlicama parmezana in četrtino sira. Pokrijemo z dvema listoma lazanje in postopek še trikrat ponovimo.

4

Zgornja plast so testenine, ki jih premažemo s preostalo bešamelno omako in potresemo s parmezanom. Pastičo pečemo v sredini pečice 40 do 45 minut. Nato ga vzamemo iz pečice in pred serviranjem pustimo stati 5 minut.

Oceni
1234