Sestavine

  • 10 listov za lazanjo
  • 400 g treviškega radiča (2 glavi)
  • 2 šalotki
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol, črni poper
  • 35 g masla
  • 35 g moke
  • 500 ml mleka
  • muškatni orešček
  • 100 g mladega sira
  • 80 g naribanega parmezana
  • 120 g sira taleggio (brie, scamorza)

Uvod

Vsemu, kar je iz testenin v plasteh, z nadevom mesne, paradižnikove ali zelenjavne omake, in zapečeno z bešamelno omako, pravimo lazanja. Pa je vse to v resnici pastičo (pasticcio), lazanja pa je le iz Bologne in je zato le z mesno, bolonjsko omako.

Zato imamo v Šoli okusov raje pastičo, ker je bolj raznovrsten, kar pomeni vedno sezonski, vsakič drugačen. Tokrat je s treviškim radičem, ker je zdaj njegova sezona, a ga pri nas ni tako lahko dobiti, v Šoli okusov pa vselej radi iščemo, lovimo, odkrivamo. Rdeči radič, ki ima velike glave, zanj ni zamenjava, nadomesti ga lahko le beli, belgijski radič, ki ima edini dovolj debela in sočna stebla.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

V kozici raztopimo maslo, potresemo z moko in pražimo na majhni temperaturi 1 minuto. Dolijemo mleko in omako med mešanjem z metlico počasi zavremo ter kuhamo na majhni temperaturi 15 minut. Začinimo s soljo, poprom in naribanim muškatnim oreščkom.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Radiču odrežemo trdi kocen in liste narežemo na 1 cm široke trakove. Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje. V ponvi rahlo segrejemo olje in šalotko stekleno opražimo. Dodamo narezani radič in ga pražimo na srednji temperaturi 3 minute. Začinimo s soljo in poprom. Sir narežemo na kocke.

3

Model za lazanjo namastimo in dno premažemo z 2 žlicama bešamela. Pokrijemo z dvema listoma lazanje, tanko premažemo z bešamelom, potresemo s četrtino radiča, 2 žlicama parmezana in četrtino sira. Pokrijemo z dvema listoma lazanje in postopek še trikrat ponovimo.

4

Zgornja plast so testenine, ki jih premažemo s preostalo bešamelno omako in potresemo s parmezanom. Pastičo pečemo v sredini pečice 40 do 45 minut. Nato ga vzamemo iz pečice in pred serviranjem pustimo stati 5 minut.

Oceni
1234