Sestavine

  • 1 večji domači piščanec (ca. 2 kg)
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 limona
  • 1 žlica dimljene sladke paprike
  • 400 ml suhega belega vina
  • 150 g chorizo klobase
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 4 vejice timijana
  • 2 konzervi belega fižola cannellini (a 400 g)
  • 100 g sušenih paradižnikov v olju
  • sol, sveže mleti poper

Uvod

Ni naš namen, da bi kopirali recepte. Še najmanj takšne, ki množično skačejo po medmrežju. Toda nekateri so res dobri in zato vredni greha … Ta je Ramseyev, preizkusili smo ga in ugotovili, da bi bilo res škoda, če bi ga gledali zgolj na YouTubu. Naj bo tudi na vaši mizi! Malo prirejen, da bo še lažje in boljše uspel.

Šolsko gre za to, da lahko pečico s pridom izkoristimo tudi za kuhanje. Domači piščanec s tržnice, ki je skakal po kmečkem dvorišču, pač ni brojlerski piščanec, ki so mu nekaj dni prižigali in ugašali neonske luči. Pri slednjem je pomembno le, da je koža hrustljava, saj meso tako (še) nima okusa. Pri domači aviaciji pa mora biti vse pravilno pečeno, meso na prsih in bedru, koža spodaj in zgoraj. Pa še nadev naj ustvari prilogo!

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri
  • Priporočeno vino: Modri pinot 2012, Verus
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Klobaso olupimo in narežemo na kocke. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. V veliki ponvi segrejemo olivno olje, dodamo narezano klobaso in pražimo 3 minute, da rahlo porjavi. Dodamo čebulo in pražimo 2 minuti. Nato vmešamo česen in osmukani timijan, popražimo, dodamo odcejeni fižol in temeljito premešamo. Na koncu vmešamo še narezane paradižnike in dodatno žlico ali dve olivnega olja, če je nadev presuh.

2

Piščanca v notranjosti začinimo s soljo in poprom, napolnimo z nadevom in odprtino zapremo s celo limono. Pokapljamo ga z olivnim oljem in potresemo z rdečo papriko ter na koncu solimo in popramo.

3

Tako pripravljenega piščanca položimo v pekač, dolijemo vino in 200 ml vode, tesno prekrijemo z alu folijo in pečemo 1 uro v ogreti pečici.

4

Po uri pečenja odstranimo folijo, zvišamo temperaturo v pečici na 200 stopinj, preklopimo na vroči zrak in pečemo piščanca še 25 minut oz. da koža lepo porjavi. Vzamemo ga iz pečice in pustimo počivati 10 minut. Omako od pečenja precedimo, zavremo in po želji rahlo zgostimo z jedilnim škrobom. Zraven ponudimo krompirjev pire z brstičnim ohrovtom.

Oceni
1234