Sestavine

  • 1 kg muškatne ali hokaido buče
  • 4 žlice oljčnega olja
  • kajenski poper
  • 6 žlici riževega kisa
  • 4 žlice medu
  • 4 žlice svetle miso paste
  • 4 žlice mirina
  • 3 žličke sezamovega olja
  • 4 šalotke
  • 6 strokov česna
  • 250 ml rastlinskega olja
  • sol
  • 300 g kuhanega hladnega basmati riža
  • 4 jajca
  • 40 g masla
  • 150 g zmrznjenega graha
  • 2 žlici sojine omake

Uvod

Zaradi takšnih jedi, ki so tako drugačne od vsega, kar je vsakdanje, tradicionalno in običajno, gremo tako radi vsak dan v Šolo okusov! Ker se nam z njimi odpre novi svet! Na koliko načinov smo že pripravili bučo? In vedno je bila dobra, kajne. Potem pa te po toliko ponovitvah preseneti z nečim popolnoma novim.

Ni se potrebno niti ponavljati. Saj že veste, da je povsem preprosto in tudi hitro. Tudi zato je tako dobro in drugače....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Renski rizling 2014, Ducal
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Očiščeno in olupljeno bučo (hokaido buče ni potrebno lupiti) narežemo na debelejše rezine. Zmešamo jih z oljčnim oljem, naložimo na pekač, potresemo s kajenskim poprom in pečemo v sredini pečice 30 do 40 minut. Vmes rezine enkrat obrnemo.

2

V loncu zavremo rižev kis, med, miso pasto, mirin in žličko sezamovega olja ter kuhamo na majhni temperaturi, da se omaka rahlo zgosti.

3

Olupljene šalotke in česen narežemo na tanke rezine. V kozici rahlo segrejemo olje, vanj stresemo šalotko in jo med mešanjem pražimo na srednji temperaturi 5 minut oz. da rahlo porjavi. Dodamo še česen in ga previdno pražimo do svetlo rjave barve. Ocvrto šalotko in česen stresemo na cedilo in nato še na kuhinjski papir. Rahlo solimo.

4

Grah blanširamo v slani vreli vodi 1 minuto, ga stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in pustimo dobro odcediti. V ponvi segrejemo preostalo sezamovo olje in maslo, vanjo stresemo kuhan riž in pražimo na srednji temperaturi 2 minut. Prelijemo z razžvrkljanimi jajci in pražimo toliko časa, da jajce zakrkne. Vmešamo kuhani grah in pražimo še 1 minuto.

5

Na servirni pladenj naložimo pečeno bučo, jo premažemo s toplo miso omako ter potresemo z ocvrto čebulo in česnom. V skodelice pa naložimo pečen riž z jajci in ga prelijemo s sojino omako.

Oceni
1234