Sestavine

  • 1 manjša glava cvetače
  • 6 šalotk
  • solni cvet
  • črni poper
  • 1 bio limona
  • 1 žlica timijanovih lističev
  • 10 žlic oljčnega olja
  • 100 g naribanega parmezana
  • 4 žlice limonovega soka
  • 2 žlički sladkorja
  • 1 žlička pekoče gorčice
  • sol
  • 500 g krompirja (kifeljčar)
  • nahobljani parmezan

Uvod

Danes nič mesa in čim manj dela, prosim! Torej bomo uporabili pečico, da nam ne bo treba stati pred štedilnikom, in v njej zelenjavo tako zapekli, da nas bosta karamelizacija (cvetače) in umami (parmezana) spomnila na hrustljavo zapečenost mesa. Kako preprosto je ”ustvarjati” nove jedi.

Seveda, vse je bilo že skuhano in za ustvarjalnost je zato dovolj, da smo drugačni. Torej smo vsebino pekača na krožniku le zalili s ”solatnim” prelivom. Seveda, tudi tega smo naredili malo drugače – kot limonovo emulzijo.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 60 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 210 stopinj. Cvetačo razdelimo na manjše cvetove in stebla tanko narežemo. Šalotko olupimo, po dolgem prerežemo na polovico in jo skupaj s cvetačo porazdelimo na pekač.

2

Krompir umijemo, obrišemo do suhega in zmešamo s 3 žlicami olja ter solimo. Stresemo ga na pekač ločeno od cvetače.

3

Cvetačo potresemo s polovico timijana in pokapljamo s 3 žlicamo olja. Postavimo v sredino pečice za 30 minut, vmes cvetačo enkrat obrnemo.

4

Nato jo potresemo s parmezanom in preostalim timijanom ter pečemo še 5 do 10 minut oz. do hrustljave skorjice.

5

Limonov sok, sladkor, gorčico, sol in 4 žlice olja zmiksamo s paličnim mešalnikom v visoki posodi v kremasto emulzijo. Pečeno cvetačo pokapljamo z limonovo omako in potresemo z nahobljanim parmezanom.

Oceni
1234