Sestavine

  • 1 kg majhnega krompirja
  • 1 velik sladki krompir
  • 7 žlic oljčnega olja
  • 70 ml limonovega soka
  • 1 žlici harisse (afriška začimbna pasta)
  • 1 žlica sladke paprike v prahu
  • 1 žlička mlete kumine
  • 6 strokov česna
  • 1 žlička soli
  • sveži koriandewr

Uvod

Speči krompir je lahko, saj je pomembno le, da je zunaj hrustljav, znotraj pa mehek. Toda na ta način je vedno enak(o dolgočasen). Zakaj ne bi še aromatično dišal, začinjeno provociral in imel, predvsem, veliko okusa?!

Naj ne bo le navaden krompir, temveč tudi sladek. Naj se z njima peče še nekaj strokov česna. In naj se vsi trije pred pečenjem temeljito povaljajo v harisi, ostri severnoafriški mešanici vsaj dvajsetih začimb, prepojenih z olivnim oljem.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 379 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Neolupljeni krompir kuhamo v slani vodi 20 minut. Olje, limonov sok, harisso, sladko papriko, kumino in sol zmešamo v gladko pasto. Česen olupimo in vsak strok po dolgem prerežemo.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Sladki krompir olupimo in narežemo na kose. Kuhani krompir stresemo na cedilo, malce ohladimo in olupimo. Skupaj s sladkim krompirjem ga zmešamo z marinado in porazdelimo na pekač, obložen s peki papirjem.

3

Krompir pečemo v sredini pečice 20 minut oz. da rahlo porjavi. Pred serviranjem ga potresemo s sesekljanim koriandrom. Tako pečeni krompir je odlična priloga mesnim jedem ali pa samostojna jed s skledo solate.

Oceni
1234