Sestavine

  • 500 g krompirja
  • 150 do 170 g moke
  • sol
  • 40 g masla
  • 1 jajce
  • olje za cvrenje

Uvod

Ko ne veš, kaj naj skuhaš, veš pa kaj bi rad jedel. Takrat ne želiš ustvarjati, odkrivati ali pa eksperimentirati. Takrat si želiš le pobrskati po spominu, saj nekatere jedi ostanejo večno v njem še iz otroških dni. Pečeni krompirjevi svaljki so na tem spisku čisto pri vrhu. Nekje jim pravijo kiflji, nekateri pa kar luleki. Ponekod jih jejo s sladkorjem, drugje k pečenki. A najboljši so, ko jih je toliko, da ne potrebujejo veliko. Dovolj bo, če je ostalo od račke ali kolin v zamrzovalniku vsaj malo rdečega zelja - tukaj....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Neolupljeni krompir skuhamo do mehkega in odcedimo. Še vročega olupimo, pretlačimo (skozi stiskalnico za krompir) in dodamo maslo, sol in jajce. Dobro premešamo in rahlo ohladimo.

2

Nato dodamo moko in vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo tanjše dolge svaljke, jih narežemo in oblikujemo v kifeljčke.

3

V veliki ponvi segrejemo za prst olja in v njem ocvremo svaljke. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju in še vroče postrežemo z dušenim rdečim zeljem.

Oceni