Sestavine

  • 500 g brokolija
  • 200 g majhne rdeče čebule
  • 3 žlice sladkorja
  • 8 žlic balzamičnega kisa
  • 400 do 500 g testenin (penne, strozzapreti)
  • sol
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 6 inčunov (sardelni fileji v olju)
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici majhnih kaper
  • 40 g majhnih oliv
  • poper
  • 200 g svežega kozjega sira
  • Piment d'Espelette (francoski čili v prahu)

Uvod

Testenine imamo radi zato, ker so hitre … Zaradi ogljikovih hidratov nam hitro dajo moč, zaradi preprostih receptov pa so hitro gotove. A oboje hkrati tudi pomeni, da testenine vseeno niso tako dobre … Zaradi preveč ogljikovih hidratov preveč redijo, in zaradi prevelike preprostosti receptov je v testeninskih jedeh velikokrat premalo okusov. Proti obojemu se peresniki uspešno borijo s pomočjo brokolija, šalotke in kozjega sira!

To, namreč, niso testenine z omako, temveč je omaka s testeninami … Ni pomembna količina testenin, zaradi katere potrebujemo omako, da gredo dol, temveč je pomembna količina okusa, zaradi katerega ne potrebujemo veliko testenin, da je dobro. Razlika ni bistvena le za peresnike, temveč predstavlja kar bistvo Šole okusov: jej dobro, pa se ne boš zredil!

Omake za testenine prevečkrat kuhamo predolgo, zato so pretežke, ali pa preveč preprosto (paradižnik iz konzerve ali smetana iz hladilnika …), zato so površne. Tukaj pa omaka nastane šele na krožniku, a jo je potrebno začeti že na štedilniku. Njena osnova je šalotka, ki kombinira sladko in kislo, zato zahteva v kozici nekaj prefinjenosti (karamelizacija), na krožniku pa kombiniranja (kozji sir kakovostno nadomesti smetano, brokoli pa zelenjavno paradižnik). Namesto parmezana peresnike na krožniku pokapljajte z dobrim olivnim oljem.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 615 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Sauvignon 2012, Kabaj
 
Postopek
1

Brokoliju odrežemo stebla in ga razdelimo na majhne cvetove. Stebla olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Čebulo olupimo in narežemo na debelejše krhlje.

2

V kozici karameliziramo sladkor, dolijemo balzamični kis, dodamo šalotke in kuhamo na majhni temperaturi 5 do 7 minut, da se šalotke zmehčajo in rahlo karamelizirajo.

3

Olupljeni česen in inčune drobno sesekljamo. V večji ponvi segrejemo olje in brokoli rahlo opražimo. Dodamo še česen, malce opražimo in dolijemo 200 ml vode. Pokrito dušimo 3 minute.

4

Medtem v velikem loncu zavremo vodo, jo solimo in vanjo stresemo testenine. Kuhamo jih po navodilu iz vrečke, pazimo da ostanejo al dente (na zob).

5

V dušeni brokoli zamešamo še inčune, kapre in olive ter začinimo s soljo in poprom. Dušimo še 3 minute. Sir narežemo na manjše kose.

6

Testenine odcedimo in pri tem shranimo 100 ml vode od kuhanja. Zamešamo jih v dušeni brokoli, dolijemo vodo od kuhanja in kuhamo še 1 minuto.

7

Na ogrete krožnike naložimo testenine, nanje porazdelimo čebulo z omako vred in kozji sir ter potresemo s čilijem v prahu.

Oceni
1234