Sestavine

  • 100 g peteršilja
  • 3 majhni stroki česna
  • 100 ml repičnega olja
  • 50 ml orehovega olja
  • 50 g orehov
  • 50 g parmezana
  • muškatni orešček
  • sol

Uvod

Ko je najlepši, je najcenejši ali pa ga je poln domači vrt. Kam, torej, s peteršiljem? Za zamrzovalnik ga je škoda toliko, čeprav bo tudi takšen prišel pozimi prav na goveji juhi. A še boljši je v pestu, z orehi in posebnostjo, oljem oljne ogrščice, ki mu podari svojstveno aromo, tako kot česen prepoznaven okus.

Prihodnjič ga boste naredili še enkrat toliko, saj je res uporaben, kot spodnji nadev, namesto paradižnikove omake, za pizzo, na testeninah, ki potrebujejo le še žlico parmezana, na pečenem krompirju, ki tako zmore tudi brez mesa, ali pa na opečenih kruhkih, z baziliko in petimi minutami v vroči pečici, kar bo rešilo veliko pustih večerov pred televizijo....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 kozarci (a 100 ml)
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut
 
Postopek
1

Peteršiljeve liste, sesekljani česen, repično in orehovo olje zmiksamo v blenderju. Orehe opražimo v ponvi brez maščobe in ohlajene drobno narežemo.

2

V pesto vmešamo sesekljane orehe in naribani parmezan, solimo in začinimo z muškatnim oreščkom. Napolnimo kozarce in pesto po vrhu prelijemo z malo repičnega olja, da preprečimo dostop zraka. Rok trajanja je najmanj 6 mesecev v hladilniku.

Oceni
1234 (1 votes, average: 4,00 out of 4)