Sestavine

  • 250 g pirinega riža (Eko kmetija Repovž)
  • 2 šalotki
  • 6 žlic repičnega olja
  • 70 ml belega vina
  • 500 ml zelenjavne juhe
  • 150 g mladega kozjega sira (Frešer, Kopivnik)
  • 500 g mladega zelja
  • 250 g malih pelatov
  • mleta kumina
  • sol, kajenski poper
  • sveži pehtran (količina po želji)

Uvod

Bistvo zelenjavnih jedi ni v vegetarijanstvu, temveč v dejstvu, da jedi, ki so zasnovane zelenjavno, in ne brezmesno, ne potrebujejo mesa! Ne gre za to, da bi se nečemu odpovedali, temveč za to, da bi bilo to moteče. Pira, ki ji kozji sir in mešanje ustvarita rižotno konsistenco, se tako dobro ujame z mladim zeljem, da povsem zadošča nekaj ”mesnega” umamija, ki ga zelju doda paradižnik.

Kdor temu doda minutno opečen goveji zrezek ali na kožo pečeni file smuča, naredi to iz enake razvade, kot oni, ki na vrhu vejico pehtrana zamenja z ”zrezkom” iz tofuja. Ko se življenje neha vrteti okrog mesa, ni nujno, da se začne vrteti okrog njegovih nadomestkov. Bistvo kuhanja je v kombiniranju sestavin, pri tem pa nobeni med njimi ni avtomatsko zagotovljena glavna vloga. V tej jedi je to pač mlado, sveže, sočno zelje!

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 560 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Malvazija 2012, Gordia, suho
 
Postopek
1

Šalotki olupimo in drobno sesekljamo. V kozici segrejemo 3 žlice olja, dodamo šalotko in jo podušimo. Dodamo pirin riž, malce opražimo in dolijemo vino. Na močnem ognju ga pokuhamo, dolijemo polovico zelenjavne juhe in pokrito kuhamo na srednji vročini, vmes večkrat premešamo. Ko povre vsa tekočina, dolijemo še preostalo juho in skuhamo rižoto na zob (al dente).

2

Vmes pripravimo zelje tako, da ga razrežemo na četrtine, izrežemo trdi kocen in liste narežemo na poljubno velike kose. Paradižnike blanširamo 30 sekund, stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Nato jih razrežemo na četrtine in odstranimo pečke.

3

V ponvi rahlo segrejemo preostalo olje, vanj stresemo narezano zelje in ga pražimo na srednji vročini 5 minut oz. toliko časa, da rahlo porjavi. Začinimo s soljo, kumino in kajenskim poprom ter odstavimo.

4

Kozji sir narežemo na majhne kocke. Pred serviranjem vmešamo polovico sira v rižoto ter segrevamo toliko časa, da se sir raztopi. Na koncu vmešamo še drobno narezani pehtran. V zelje zamešamo paradižnik in ga segrejemo. V vroče krožnike naložimo pirino rižoto in potresemo z dušenim zeljem s paradižniki ter preostalim kozjim sirom.

Oceni
1234