Sestavine

  • 300 g pire v zrnju
  • 100 g korenja
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 250 g brstičnega ohrovta
  • 7 žlic oljčnega olja
  • 100 ml belega vina
  • 300 ml zelenjavne juhe
  • 2 žlici pinjol
  • 50 g naribanega parmezana
  • 1 žlica timijanovih lističev
  • 2 žlici masla
  • 1 žlica limonovega soka
  • 2 bivolji mocareli (a 125 g)

Uvod

Recept za kuhanje rižote je preprost, toda ravno zato dobre rižote ni enostavno skuhati. Potrebno je dobiti občutek! Zato pa, ko ga enkrat dobiš in osvojiš, ga je škoda le za - riž.

Ješprenjeva rižota - ričota - je že dovolj znana, da lahko gremo še malo naprej. Saj se piri, ko je v celem zrnu, reče tudi pirin riž! Z brstičnim ohrovtom tvorita idealen zakon,ki poskrbi za potrebne zimske vitamine. Če bo zraven burrata, ne pa mozzarela, se tudi nihče ne bo mogel pritožiti, da je preveč suho....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 675 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Prio namočimo v 600 ml vode preko noči. Naslednji dan jo stresemo na cedilo in pri tem shranimo vodo od namakanja.

2

Korenje olupimo in narežemo na 5 mm velike kocke. Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo. Brstični ohrovt blanširamo v vreli slani vodi 5 minut, nato ga dobro odcedimo in vsakega prerežemo na polovico.

3

V širokem loncu segrejemo 3 žlice olja, dodamo korenje, česen in šalotko ter pražimo na srednji temperaturi 1 minuto. Vmešamo piro, malce popražimo in dolijemo vino. Na močni temperaturi ga krepko pokuhamo. Dolijemo juho in vodo od namakanja ter med mešanjem kuhamo na srednji temperaturi 30 minut.

4

Pinjole zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe. V večji ponvi segrejemo 2 žlici olja in brstični ohrovt rahlo opražimo. Tik pred koncem kuhanja ga zamešamo v rižoto.

5

Tik pred serviranjem v rižoto zamešamo maslo, limonov sok, parmezan in timijan. Začinimo s soljo in poprom. V ogrete krožnike naložimo rižoto, jo potresemo s pinjolami, na vrh položimo polovico burrate in jo pokapljamo s preostalim oljem.

Oceni
1234