Sestavine

  • 80 dag govedine (notranje stegno ali debelo pleče)
  • 20 g posušenih jurčkov
  • 100 g čebule
  • 200 g korenja
  • 200 g pastinaka (ali gomoljne zelene)
  • 200 g rjavih šampinjonov
  • 4 žlice arašidovega olja
  • 3 nageljnove žbice (klinčki)
  • 1 žlica brinovih jagod
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 300 ml rdečega vina
  • 3 vejice majarona in origana
  • 1 vejica rožmarina
  • 3 lovorovi listi
  • 250 g ostre moke
  • 60 ml mlačnega mleka
  • 15 g svežega kvasa
  • 115 g masla
  • sol, poper
  • 3 jajca
  • 400 g krompirja
  • 1 mlada čebula
  • 3 žlice skute
  • poper
  • kisla smetana
  • narezani drobnjak

Uvod

Ni res, da je dušena govedina pretežka, da bi bila na mizi le pozimi. Saj tudi ni res, da maja ne more biti mrzlo kot januarja … Čeprav se tudi ta govedina kopa v rdečem vinu, je tako dolgo v pečici, da ga zelenjava vsega popije. Potem se omaka ustvari šele v ustih, kjer se mehko, sočno in ”trgano” meso napije zelenjavnih sokov, ki pridejo prav tudi pirožkom. Kvašeno testo je kuhano in pečeno, zato je rahlo, voljno, mehko in ”gluho”, pa čeprav je polnjeno s krompirjevim nadevom.

Recept, ki se sam skuha, kar pride prav vedno, ko je spet nedelja, ki hoče nekaj posebnega, noče pa preživeti celo dopoldne v kuhinji.

Ostanki: kuhani pirožki lahko počakajo do drugega dne, ko jih je potrebno le popeči in so odlična spremljava zelenjavnemu ali gobovemu raguju.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 915 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 3 ure
  • Priporočeno vino: Zweigelt 2011, Marof
 
Postopek
1

Posušene jurčke namočimo v 150 ml tople vode. Čebulo drobno sesekljamo. Korenje in pastinak olupimo ter narežemo na 1 cm velike kocke. Šampinjone narežemo na manjše kose. Pečico segrejemo na 175 stopinj.

2

V visokem pekaču segrejemo olje in meso na visoki temperaturi opečemo na obeh straneh. Vzamemo ga iz pekača in vanj stresemo narezano čebulo, zelenjavo, klinčke, brinove jagode in šampinjone. Pražimo na srednji temperaturi 7 minut.

3

Vmešamo paradižnikovo mezgo, dolijemo vino, dodamo namočene jurčke s tekočino in zavremo. V omako položimo meso, dodamo vsa zelišča, pekač pokrijemo in psotavimo v pečico za 2 uri 30 minut oz. da se meso zmehča.

4

Medtem pripravimo testo za pirožke. Mleko, moko, nadrobljeni kvas, 75 g masla, 2 jajci in 1 žličko soli zgnetemo v gladko testo, pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem 1 uro.

5

Krompir olupimo, narežemo na večje kocke in ga skuhamo do mehkega v slani vodi. Mlado čebulo drobno sesekljamo. Kuhani krompir dobro odcedimo in ga pretlačimo skupaj s skuto. Vmešamo mlado čebulo ter maso začinimo s soljo in poprom.

6

Testo na pomokani površini razvaljamo 5 mm debelo in s kovinskim obodom izsekamo kroge s premerom 8 cm. Preostalo jajce razžvrkljamo in z njim premažemo robove krogov. Na sredino vsakega kroga damo 1 žlico krompirjeve mase, ga prepognemo in stisnemo na robovih.

7

V velikem lonsu zavremo slano vodo in vanjo previdno naložimo polovico pirožk. Kuhamo jih 1 minut, vmes jih z žlici obrnemo. S penavko jih poberemo iz vode in zložimo na pladenj. Postopek kuhanja ponovimo še s preostalo polovico pirožk. Kuhane pirožke lahko takoj opečemo ali pa jih ohladimo in pustimo stati pokrite s prozorno folijo do pečenja.

8

Ko se govedina zmehča, lahko opečemo pirožke. V veliki ponvi segrejemo preostalo maslo in na močni temperaturi opečemo pirožke z vseh strani. Na ogrete krožnike naložimo rezine govedine in omako, pirožke in po želji blanširani bob ali grah. Potresemo z drobnjakom in na krožnik dodamo še žlici kisle smetane.

Oceni
1234