Sestavine

  • 800 g velikih čvrstih krompirjev
  • 250 g rjavih šampinjonov
  • 200 g jurčkov
  • 10 šalotk
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, poper
  • 100 g naribanega parmezana
  • 200 g svežega sira
  • 2 žlici sladke smetane
  • 2 žlici sesekljanega pehtrana
  • 600 g piščančjih jeter
  • 3 žlice sončničnega olja
  • 1 žlica moke
  • 100 ml rdečega vina
  • 50 ml portovca
  • 100 ml piščančje juhe
  • 1 vejica žajblja
  • 2 žlici masla

Uvod

Greš na tržnico po jetrca pravih kur, z dvorišča, torej, ne pa iz kletk in vrečk, a ti ravno zaradi slednje navade rečejo: ”Jetrc posebej ne prodajamo …” Toda, prišla sem zgolj po jetrca! Naj zato kupim šest piščancev? Ker so na tržnicah dobri ljudje in še boljše prodajalke, je ena spraznila vso dnevno zalogo, za kar smo se ji doma, seveda, morali zahvaliti. Skratka, ker se je potrudila, smo se morali še mi. Čeprav so jetrca najboljša na hitro in kar s pire krompirjem, smo se s šalotkami bolj zamudili kot bi se z lukom, krompirja pa nismo le skuhali, temveč smo ga tudi zložili in nato še spekli. In ker so bila jetrca res prava, smo dodali še res prave gobe. Iz gozda, ne s tržnice.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 785 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 35 minut
 
Postopek
1

Krompir kuhamo v slani vodi približno 20 minut, ga olupimo in ohladimo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Šampinjone in 100 g jurčkov narežemo na rezine. Dve šalotki in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Preostale šalotke prav tako olupimo in po dolgem narežemo na četrtine.

2

V ponvi segrejemo oljčno olje in gobe krepko opražimo na močni temperaturi. Dodamo sesekljani šalotki in česen, pražimo 1 minuto, solimo in popramo ter malo ohladimo. Vmešamo polovico svežega sira, 50 g parmezana in pehtran. Krompir narežemo na 2 mm debele rezine.

3

Model za torto (18 cm) naoljimo in vanj izmenično nalagamo krompirjeve rezine in gobovo maso. Zadnja plast naj bo krompir. Preostali sveži sir zmešamo z mlekom in preostalim parmezanom ter kremo solimo in popramo. Premažemo krompir in zloženko pečemo 25 minut.

4

Jetra očistimo in narežemo na debelejše rezine. V veliki ponvi segrejemo sončnično olje, vanj stresemo narezana jetra in jih pražimo nekaj minut. Poberemo jih iz ponve na krožnik in potresemo z moko. V ponev stresemo šalotko in jo stekleno opražimo.

5

Zalijemo s portovcem, vinom in juho. Zavremo in vmešamo jetra ter narezani žajbelj. Vse skupaj kuhamo na majhni temperaturi 3 minute. V majhni ponvis segrejemo maslo in zlato rjavo opečemo na debelejše rezine narezan jurčke. Zloženko razrežemo in naložimo na ogrete krožnike skupaj s pečenimi jetri in vinsko omako ter potresemo s pečenimi jurčki.

Oceni
1234