Sestavine

  • 4 zgornja piščančja bedra
  • 80 g šalotke
  • 2 stroka česna
  • 400 g novega krompirja
  • sol, poper
  • 1 majhna bio limona
  • 30 ml limonovega soka
  • 40 ml pomarančnega soka
  • 4 vejice timijana
  • 4 vejice origana
  • 120 ml piščančje juhe
  • 1 žlička sesekljanega svežega ingverja
  • kajenski poper
  • 1 žlica sladke mlete paprike
  • 5 žlic oljčnega olja

Uvod

Če je to prvi letošnji špargljev recept, potem zeleni beluši še niso dovolj debeli in aromatični, da bi bili lahko v glavni vlogi. So pa zato toliko večji kavalirji kot spremljevalci.

Receptov za pečenega piščanca ni nikoli preveč. Posebnost tega so limone (z domačega drevesa?), ki se tako dobro ujamejo s temnim mesom – uporabite le zgornje dele beder, ki imajo dovolj kože za hrustljavost in mesa za sočnost – in zelenimi šparglji.

Čeprav nas bodo višji letniki Šole okusov pri tem receptu hitro spregledali. Priznamo, to ni le pečen piščanec, saj tudi limone niso le s šparglji. Oziroma, jedci bodo veseli naslova recepta, kuharice in kuharji pa tudi njegove podrobnejše vsebine. Če ne bi omake naredilo toliko čebule, mladi krompir, namreč, ne bi bil razlog, zakaj boste ta piščančji recept še tolikokrat ponovili!

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 625 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 40 minut
  • Priporočeno vino: Sauvignon 2017, Vino Kupljen
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje. Česen drobno sesekljamo. Krompir temeljito umijemo, osušimo in vsakega vzporedno večkrat zarežemo, a pazimo da ga na prerežemo. Bio limono narežemo na rezine. Zelišča osmukamo.

2

Piščančja bedra umijemo in osušimo ter začinimo s soljo in poprom. Litoželezno posodo namastimo z dvema žlicama olja, dno potresemo z narezano šalotko in nanjo naložimo piščančja bedra in krompir. Zmešamo limonov in pomarančni sok, juho, česen, ingver in kajenski poper ter vlijemo v posodo.

3

Meso in krompir potresemo z mleto papriko in zelišči. Krompir solimo in popramo. Vse pokapljamo s preostalim oljem in postavimo v pečico za 40 minut. Medtem špargljem odlomimo spodnji oleseneli del in vsakega razrežemo na tri dele. Po 40 minutah pečenja jih naložimo na piščanca in krompir ter pečemo še 10 do 12 minut.

Oceni
1234