Sestavine

  • 500 ml mleka
  • 125 g koruznega zdroba
  • sol
  • muškatni orešček
  • 40 g naribanega parmezana
  • 300 g brokolijeve repice (cime di rapa)
  • 2 velika stroka česna
  • 2 žlici oljčnga olja
  • 120 g češnjevih paradižnikov
  • 100 g taleggio sira (ali bivolje mocarele)
  • 6 tankih rezin pršuta

Uvod

Za naše testo za pizzo z drožmi – tukaj – je potrebnih od odločitve do peke pet ur. Res je dobra, a kaj, ko si je ne moreš zaželeti šele, ko si že lačen. Tukaj nastopi pizza iz polente!

Takšna zapečena polenta z nadevom italijanske zastave ima vse tisto, kar si želimo od dobre pizze. Le da je hrustljavost v koruznem zdrobu in ne v krušni skorji. Sicer pa tudi tej pizzi prepoznavni okus daje nadev, v katerem je glavna kombinacija karameliziranih paradižnikov in zapečenega sira, vse drugo pa je odvisno od želja jedcev in založenosti shrambe. Mi smo porabili brokolijevo repico, ki jo bomo spomladi nadomestili z zelenimi šparglji, poleti z bučkami, jeseni z lisičkami, pozimi z belgijskim radičem … Tako kot pri vsaki pizzi, nadevov nešteto, dno pa le eno.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 785 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Vincent 2011, Renčel
 
Postopek
1

Zavremo mleko, solimo in z metlico vmešamo koruzni zdrob. Med mešanjem kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Polento začinimo z muškatnim oreščkom, jo gladko razmažemo na peki papir na pekaču, potresemo s polovico parmezana in pustimo ohladiti.

2

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Brokolijevo repico razdelimo na manjše dele, uporabimo tudi liste. Blanširamo v vreli slani vodi 3 minute, stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo, odcedimo in stresemo na kuhinjski papir, da se osuši.

3

Česen narežemo na tanke rezine. Paradižnike prerežemo na polovico. V ponvi segrejemo olje in pražimo paradižnike 1 minuto. Dodamo česen, ga rahlo opražimo in v ponev stresemo še zelenjavo. Vse skupaj pražimo še minuto ter začinimo s soljo in poprom.

4

Sir narežemo na rezine. Na ohlajeno polento razporedimo praženo zelenjavo, paradižnike in česen. Potresemo s sirom in preostalim parmezanom. Postavimo v sredino pečice za 15 do 20 minut. Pred serviranjem pečeno polento obložimo s pršutom.

Oceni
1234