Sestavine

  • testo za pizzo
  • 1/2 žličke koriandrovih semen
  • 1/2 žličke sečuanskega popra
  • 1 žlička sesekljanega kopra
  • 1/2 žličke nastrgane limonine lupinice
  • sol
  • 9 žlic oljčnega olja
  • 20 kozic
  • 100 g čebule
  • 1 strok čilija
  • 600 g paradižnika Lušt
  • 1/2 žličke curryja v prahu
  • 2 žlički paradižnikove mezge
  • poper
  • 400 gzelenih špargljev

Uvod

Pizza je fast food, ko se jo iz ”mise en place” skodelic po tekočem traku oblaga z vedno istimi sestavinami in enakimi idejami. A tudi pizza je lahko slow food, če se na testo zanjo spomnimo pravočasno (testo za pizzo z drožmi) in če se z oblogo ustvarjalno pozabavamo.

Ta pizza ima vse, kar mora imeti vsaka dobra klasična pizza – hrustljavo testo in prepoznavno paradižnikovo omako -, pa nič, kar imajo sicer običajne klasične pizze. Šparglji niso zažgani okrasek, s katerim spomladi v picerijah upravičujejo sezonsko lojalnost, temveč se surovi v omaki skuhajo-spečejo, da ostanejo sočni in čvrsti. Zato tudi kozice niso okrasek, ki je brez okusa, ko je v picerijah le dodatni izgovor za višjo ceno. Ker so marinirane, ostanejo tudi po pečenju ”žive”, hkrati pa pridobijo okus, ki s kombinacijo kopra, sečuanskega popra in koriandrovih semen italijanski pizzi doda azijski pridih.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 617 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za pripravo testa)
 
Postopek
1

Pripravimo testo za pizzo. Koriander in sečuanski poper zdrobimo v možnarju ter zmešamo s koprom, limonino lupino, soljo in 3 žlicami olja. V marinado stresemo olupljene kozice, premešamo in pustimo stati 30 minut.

2

Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Čili očistimo in narežemo na drobne kocke. Paradižnik razrežemo na četrtine, odstranimo semenje in ga narežemo na 1 cm velike kocke.

3

V loncu segrejemo 3 žlice olja ter stekleno opražimo čebulo in čili. Vmešamo curry in paradižnikovo mezgo, pražimo 1 minuto, dodamo narezane paradižnike, dolijemo 3 žlice vode in dušimo na srednji temperaturi 5 do 7 minut. Omako začinimo s soljo in poprom.

4

Pečico skupaj s kamnom za pizze ali ustrezno velikim pekačem segrejemo na 240 stopinj. Šparglje očistimo in narežemo na poljubno velike kose. Rahlo jih solimo in popramo ter zmešamo s preostalim oljem.

5

Testo razdelimo na dva dela. Prvo pizzo tanko razvlečemo in položimo na list peki papirja. Preostalo testo za pizzo pokrijemo, da se ne izsuši. Razvlečeno pizzo premažemo s paradižnikovo omako, obložimo s šparglji in mariniranimi kozicami in jo na peki papirju prestavimo na vroči pekač. Pizzo pečemo 10 do 12 minut oz. da se lepo zapeče. Postopek ponovimo še z drugim kosom testa.

Oceni
1234