Sestavine

  • testo za pizzo
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 srednje velika rdeča čebula
  • 100 g creme fraiche (ali kisle smetane)
  • 1 žlica sesekljanega svežega kopra
  • limonov sok
  • sol
  • sveže mleti poper
  • 100 g tankih rezin dimljene postrvi (Domačija Novak) ali dimljenega lososa
  • 1 žlička narezanega drobnjaka
  • 1 žlica kaviarja

Uvod

Osnovni recept si je zamislil avstrijski chef Wolfgang Puck, ki je v ZDA naredil veliko kariero. Ko je na pizzo dal marinirane rezine lososa in kaviar, je tako obnorel holivudske zvezdnike v svoji restavraciji Spago na Beverly Hillsu, da je iz te ideje nastal svetovni imperij Puckovih restavracij. Svoj čas je imel Spago celo dve Michelinovi zvezdici.

V Šoli okusov smo Puckov recept ”udomačili”, tako da smo ”holivudskega” lososa zamenjali s postrvjo iz Krke, le rahlo dimljeno na domačiji Novak. Hkrati pa smo pizzi tudi spremenili vlogo, iz glavne je dobila epizodno.

Pizza postane, namreč, res zanimiva šele takrat, ko se začnemo igrati z njenimi oblogami in s tem rušiti klasična italijanska pravila. Za postrvjo pizzo smo zato spekli le testo in ga nato hladno obložili, s čimer smo ji namenili vlogo predjedi. V domači pečici pač težko spečemo dovolj pizz za veliko družbo, lahko pa spečemo dovolj rezin pizze za uvod v večerjo, ki se bo začela sproščeno, z mehurčki v kozarcu in s pizzo v roki....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ čas za pripravo testa)
  • Priporočeno vino: šampanjec Serge Mathieu Blanc de Noirs
 
Postopek
1

Pečico skupaj s kamnom za peko segrejemo na 250 stopinj. Čebulo olupimo in nahobljamo na zelo tanke kolobarje. Testo za pizzo raztegnemo in pri tem pustimo debelejši rob. Z žlico olja premažemo testo in naj porazdelimo narezano čebulo. Nato s preostalim oljem premažemo še rob pizze. Preložimo jo na vroči kamen in pečemo na spodnji rešetki 10 do 12 minut.

2

Medtem zmešamo creme fraiche, koper, brizg limonovega soka, sol in poper. Pečeno pico premažemo s smetano, obložimo z rezinami lososa, potresemo z drobnjakom, razrežemo na 8 kosov in na vsak kos damo majhen kupček kaviarja.

Oceni
1234