Sestavine

  • 120 g koruznega zdroba
  • 70 g tolminskega sira
  • 40 g masla
  • 100 g kodrastega ohrovta
  • sol, sveže mleti poper
  • 1 majhen črni tartuf
  • 2 žlici naribanega parmezana

Uvod

Polenta mora biti predvsem dobra. Kmečka! Da se jo mora res kuhati, ne le instantno pogrevati. Da se med zobmi nekaj občuti. Da ni le dojenčkov obrok. Ravno zato pa tudi konkretna spremljava. Kodrasti ohrovt ne da le barve, temveč kar celo jesen, ko je prav, da hrana pogreje in nasiti obenem. A glavni trik je, seveda, nekje drugje, v tistem, kar je očem skrito, kar pozna le avtor. Kajti pravo žlahtnost okusa, ki ustvarja razliko in drugačnost, daje jedi rjavo maslo! Tartufi jo le podkrepijo, ko razveselijo oči in nos.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Zavremo 500 ml vode, solimo in vanjo stresemo koruzni zdrob. Polento kuhamo med mešanjem na majhni temperaturi 30 minut. Sir grobo naribamo.

2

Kodrasti ohrovt stresemo v vrelo slano vodo in kuhamo 10 minut. Nato ga stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in temeljito odcedimo. Narežemo ga na trakove.

3

Maslo segrevamo v majhni kozici na srednji temperaturi do svetlo rjave barve. V kuhano polento zamešamo narezani ohrovt, sir in rjavo maslo, rahlo segrejemo in po potrebi vmešamo še nekaj žlic vroče vode, da je polenta res kremasta.

4

Tartuf narežemo ali nahobljamo na tanke rezine. V ogreta krožnika naložimo polento in jo potresemo z nahobljanimi tartufi.

Oceni
1234