Sestavine

  • 200 g fregole
  • 1 majhna čebula
  • 4 stroki česna
  • 100 ml belega vina
  • 500 do 600 ml zelenjavne juhe
  • 120 g zrmznjenega graha
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 1 žlica masla
  • 2 vejici pehtrana
  • 400 g datljevih paradižničkov
  • kajenski poper
  • sol
  • 1/2 žličke rjavega sladkorja
  • 20 večjih kozic
  • 1 žlička dimljene mlete paprike

Uvod

Poleti že tako vse diši in ima okus, ki ostaja v spominu. Poletje je, skratka, nadokusno, zato potrebuje prav takšno jed. Jed, ki sešteva okuse, arome, teksture, dokler v ustih ne ostane tisto, kar v možganih traja do prihodnjič. Dokler ne ponovimo. Vedno znova. Vsako poletje in večkrat.

Zato je takšna fregola sarda poletna. Zato je v njej toliko okusov, da vsak sam nima možnosti, vsi skupaj pač. Zato je to pašta, ki je sicer bolj rižota, a je vseeno bolj podobna ričoti, toda na koncu to sploh ni pomembno, kajti paradižnik ima okus po česnu in umamiju, grah skrbi za sožitje, z barvo, obliko, teksturo, mladostjo, kozice, ki bi jih lahko tudi spustili, če bi jih le na hitro opekli, pa s svojim dimom, pa četudi same niso dimljene, temveč le začinjene, poskrbita za globino in potop do nadokusa.

Nič čudnega, da zraven ne gre nobeno vino. Zato, ker ga takšna jed ne potrebuje! Zato, ker ga potrebujete Vi, toda, da se pripravite. Natočite si najboljše mehurčke, ki jih premorete, za aperitiv, medtem ko kozice potresete z dimljeno papriko.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
  • Priporočeno vino: Cremant Bailly Lapierre rose
 
Postopek
1

Paradižnike blanširamo, olupimo in narežemo na kocke. Dva olupljena stroka česna narežemo na tanke rezine. V širšem loncu segrejemo dve žlici olja, vanj stresemo česen in ga pražimo 15 sekund. Vmešamo narezane paradižnike in kuhamo na srednji temperaturi do gostljate omake. Pred koncem kuhanja vmešamo še sladkor. Omako začinimo s soljo in kajenskim poprom ter vmešamo sesekljani pehtran.

2

Čebulo in strok česna olupimo ter drobno sesekljamo. V kozici za rižoto segrejemo žlico olja in maslo, dodamo čebulo in česen ter stekleno opražimo na srednji temperaturi. Dolijemo vino, ga malce pokuhamo in v kozico stresemo fregolo. Zalijemo z zajemalko juhe in kuhamo na majhni temperaturi med mešanjem 15 do 20 minut. Vmes dolivamo vročo juho.

3

Grah blanširamo v vreli slani vodi 30 sekund, nato ga prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Kozice olupimo, odstranimo temno črevo in jih obrišemo do suhega s kuhbinjskim papirjem. Preostali strok česna drobno sesekljamo.

4

V kuhano fregolo zamešamo paradižnikovo omako in grah. V majhni ponvi segrejemo preostalo olje ter opražimo kozice in česen. Pred koncem pečenja jih potresemo z dimljeno papriko. Na ogrete krožnike naložimo fregolo in dimljene kozice s česnom.

Oceni
1234