Sestavine

  • 600 g krompirja
  • 1 žlička kumine v zrnu
  • 8 majhnih nürnberških klobas
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 majhna rdeča paprika
  • 1 majhna zelena paprika
  • 1 rdeča čebula
  • 2 stroka česna
  • 100 g širokega zelenega fižola
  • sol
  • 1 vejica rožmarina
  • 40 g ghee masla
  • poper
  • nahobljani parmezan

Uvod

Hrana mora biti sezonska in klicaj! Toda to ne pomeni, da ne smemo istih jedi jesti tako pozimi kot poleti. Pomembno je le, da (nikoli) niso enake.

Krompirjev praženec s pečenico je tipično zimski. Krompir skuhamo že dan prej, da se bo jutri lepše (bolj hrustljavo) spražil, čebulo drobno sesekljamo, da bo pod njim povsem temno karamelizirala, pečenico pa najprej skuhamo, nato pa še popečemo. Če je zraven solata iz kislega zelja, nam je toplo, pa četudi zunaj zmrzuje.

A malo takšnega gretja, po katerem zimsko zadiši cela kuhinja, pride prav tudi konec poletja. Le da je zdaj (mladi) krompir hitreje spečen, čebula je debelo zrezana, v solatni skledi je paradižnik, več kot mesa je poletne zelenjave, pečenica pa je čisto tanka. Na vrh naribajte parmezan, tako kot pozimi hren.

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 752 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Krompir v lupini skupaj s kumino kuhamo v slani vodi 20 minut. Kuhanega ohladimo, olupimo in narežemo na večje kose. Klobase narežemo na 2 cm dolge kose.

2

Papriko očistimo in narežemo na majhne kocke. Čebulo olupimo in narežemo na 1 cm debele krhlje. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in papriko ter pražimo 7 minut, malo pred koncem pa dodamo še narezani česen. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

3

Fižol očistimo in narežemo na 2 cm velike kose. V loncu zavremo slano vodo in narezani fižol kuhamo 10 minut. Na cedilu ga prelijemo z mrzlo vodo in pustimo odcediti.

4

V veliki ponvi segrejemo ghee maslo, dodamo narezan krompir in ga na srednji temperaturi pražimo do zlato rjave barve. Po 10 minutah praženja dodamo še osmukani rožmarin in solimo.

5

V ponev stresemo še narezane klobase in vse skupaj med mešanjem pražimo še 4 minute. Vmešamo pečeno papriko in kuhani fižol ter pražimo še 2 minuti. Krompirjevo ponev pred serviranjem potresemo s parmezanom.

Oceni
1234