Sestavine

  • 800 g lignjev
  • 100 g starega belega kruha
  • 1 paradižnik
  • 4 sušeni paradižniki v olju
  • 2 žlici črnih oliv
  • 3 sardelni fileji v olju
  • 1 žlica kaper
  • 1 jajce
  • 7 žlic oljčnega olja
  • sol, poper
  • 125 ml ribjega fonda
  • 125 ml belega vina
  • 4 podolgovate rdeče paprike
  • 1 velika rdeča čebula
  • 200 g koruznega zdroba
  • 250 ml mleka
  • koruzni zdrob za paniranje
  • repično olje za cvrenje
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod

Zato, ker jih vsi ponujajo, ponavadi kar v trisu, ocvrte-žar-polnjene, in ker so vsi ”jadranski”, toda iz Patagonije, jih lahko preprosto ignoriraš. Toda to ni enostavno, saj lignji niso slučajno eno od najbolj priljubljenih jedi v naših gostilnah, kjer jih temu primerno prodajo na tone. Lignji, skratka, imajo svoj čar.

Zato jih naredimo tudi v Šoli okusov. In, ker sredi poletja pač ni jadranskih, celo patagonske, kar iz diskontne trgovine, kjer nimajo le zamrznjenih, temveč tudi ”sveže”. Kakorkoli, sestavine ne morejo biti vedno le najboljše, a zato mora biti vedno najboljša njihovo – kuhanje!

Pa naj bodo, torej, polnjeni, a seveda ne z rižem in pršutom, kar je klasika, ki je zaradi riža napihnjena, zaradi pršuta pa izsušena. Ni pa pomemben le nadev, temveč tudi spremljava. Polnjeni lignji potrebujejo omako, ki pa mora biti lahka, sveža, naravna, skratka kot sok, in potrebujejo prilogo, ki pa se mora ujeti z nadevom. Zdaj je polno paprik in tako (na hitro) pripravljene jih boste ponovili še k drugim jedem, ki bodo vesele rdeče pikantnosti. Namesto trisa pa je dovolj le duet, saj so ”ostanki” lignjev povaljani v koruznem zdrobu.

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 655 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Malvazija amfora 2015, Rojac
 
Postopek
1

Kruh prelijemo z mlačno vodo in pustimo stati 10 minut. Lignje očistimo, oplaknemo in obrišemo do suhega s kuhinjskim papirjem.

2

Paradižnik olupimo, odstranimo semenje in narežemo na zelo drobne kocke. Sušene paradižnike odcedimo in drobno narežemo. Olivam odstranimo peške. Odcejene kapre, olive in sardelne fileje fino sesekljamo.

3

Namočeni kruh dobro ožmemo in dobro zmešamo s paradižniki, kaprami, olivami, sardelnimi fileji, jajcem in žlico olja. Na koncu začinimo s soljo in poprom. S tako pripravljeno maso napolnimo lignje (računamo 4 do 5 kom po osebi) in jih na vrhu zapremo z zobotrebci.

4

V ponvi segrejemo 3 žlice olja in lignje na močni temperaturi opečemo z vseh strani. Dolijemo ribji fond in vino, pokrijemo in dušimo na majhni temperaturi 30 minut.

5

Papriko očistimo in narežemo na poljubno velike kose. Čebulo olupimo, razrežemo na četrtine in narežemo na 1 cm široke trakove. V ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo čebulo in pražimo 2 minuti na srednji temperaturi. Dodamo še narezano papriko, solimo in pražimo na majhni temperaturi do mehkega. Po potrebi dolijemo malo vode. Na koncu papriko krepko začinimo s kajenskim poprom.

6

V loncu zavremo mleko, 650 ml vode in žličko soli. Nato vanj stresemo koruzni zdrob in med stalnim mešanjem kuhamo polento na majhni temperaturi 20 minut. Če želimo mehko polento, potem lahko dodamo še malo vode ali mleka.

7

Preostale lignje narežemo na 2 cm široke trakove. V ponvi segrejemo repično olje. Narezane lignje povaljamo v koruznem zdrobu in hrustljavo ocvremo v vročem olju. Ocvrte lignje stresemo na kuhinjski papir, da se odcedijo.

8

Na vroče krožnike naložimo polento, nanjo polnjene lignje, zraven pa še papriko s čebulo in ocvrte lignje. Potresemo s peteršiljem in takoj serviramo.

Oceni
1234